Overslaan en naar de inhoud gaan

NLdigital blij met voorlopig akkoord AI-Act, maar wijst ook op risico's voor mkb'ers

De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. NLdigital, de branchevereniging voor de digitale sector, reageert verheugd.

AI

De nieuwe Europese AI-wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen op Chinese leest die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden. Dat geldt ook voor technologie die bedoeld is om gedrag van mensen te manipuleren en voor het onderscheiden van stemmingen en gevoelens op bijvoorbeeld het werk of op school. Ook het ongericht verzamelen van afbeeldingen van gezichten om een herkenningsdatabase aan te leggen wordt taboe.

Openheid en tests

Breed inzetbare AI-toepassingen als ChatGPT moeten openheid geven over hoe ze te werk gaan. Ze moeten rekening houden met het auteursrecht op de teksten en andere gegevens die ze gebruiken om te 'leren'. De makers van de krachtigste modellen moeten bovendien testen hoe die zich gedragen als kwaadwillenden ze naar hun hand proberen te zetten en moeten incidenten melden.

Vanaf 2026

De onderhandelaars twistten lang over AI voor gezichtsherkenning, wat het parlement wilde uitbannen, maar de lidstaten wilden toestaan waar dat de veiligheid zou dienen. Daarvoor krijgen zij nu wel ruimte, maar met voorwaarden en beperkingen. De nieuwe regels zouden, als ze begin volgend jaar ook officieel worden aangenomen, in de loop van 2026 allemaal van kracht kunnen worden. De verboden gaan al na een half jaar in en onder meer de transparantieregels na een jaar. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen.

NLdigital: 'Blij met nieuw kader'

"We zijn blij dat er een nieuw kader ligt om de ontwikkeling van AI in goede banen te leiden. Vanuit de sector pleiten we al langer voor een zorgvuldige aanpak. Een aanpak die gericht is op het reguleren van risicovolle toepassingen van AI en het bevorderen van transparantie, verklaarbaarheid en veiligheid van AI-modellen." Hoewel de technische details nog worden uitgewerkt, pleit NLdigital voor een focus op risico’s en aansprakelijkheid, in plaats van op algoritmen. "De AI Act moet innovatie stimuleren en niet afremmen. Dat is een reëel risico voor het mkb-bedrijfsleven, dat kan worden geconfronteerd met 300.000 euro aan nalevingskosten."

Van Huffelen tevreden

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is 'ontzettend blij' met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt ze in eerste reactie op het voorlopige akkoord. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in