Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse AI-supercomputer claimt positie in wereldtop

Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst voor allerkrachtigste computers, de top500.

supercomputer
Nebius AI

Het Nederlandse ISEG-systeem draait Ubuntu Linux en voert 46,5 miljoen miljard berekeningen per seconde uit. In ideale omstandigheden zou hij zelfs een snelheid van bijna 87 miljoen miljard berekeningen per seconde kunnen halen. Door flinke vooruitgang in algemeen vermogen is ISEG wel gezakt van de zestiende plaats eind vorig jaar naar de negentiende plaats nu.

VS voorop

De krachtigste computer ter wereld staat in de Verenigde Staten. De Frontier-supercomputer van het nationaal laboratorium Oak Ridge heeft een snelheid van 1,206 exaflops. Dat betekent dat hij gemiddeld 1,2 kwintiljoen (miljard maal miljard) berekeningen per seconde kan uitvoeren.

Een computersysteem van een ander Amerikaans wetenschappelijk instituut staat op de tweede plaats met iets meer dan een miljard maal een miljard berekeningen per seconde. Die Aurora-machine is officieel nog in de maak, merkt top500.org op, dus kan een nog hoger prestatieniveau gaan halen. Een computersysteem dat Microsofts clouddienst Azure laat draaien, staat op de derde plaats.

Meer Nederlands

Onder de vijfhonderd krachtigste supercomputers van de wereld zijn meer Nederlandse apparaten. Het West-Europese datacenter van Microsoft staat op plek 66. De nationale supercomputer Snellius, een gezamenlijk project van de universiteiten, is 165e.

De lijst met vijfhonderd snelste supercomputers verschijnt twee keer per jaar, voor het eerst in 1993. Het overzicht wordt samengesteld door een internationale groep computerwetenschappers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in