Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer aanbod van krachtige AI-chips komt in zicht, verlicht druk op hoge prijzen

De hoge verwachtingen voor generatieve AI (genAI) en de dominante positie van Nvidia hebben de prijzen voor AI-gerichte chips flink opgedreven. Processorreus Intel heeft nu een nieuwe chip aangekondigd, waarmee het claimt op te kunnen boksen tegen Nvidia's huidige GPU-topmodel dat veel in trek is voor AI-taken. Voor klanten belooft deze verse concurrentie meer keuze en mogelijk lagere prijzen.

Intels AI-chip Gaudi 3
Intel

De Gaudi 3-chip van Intel is een op genAI toegespitste accelerator. Deze taakgerichte processor brengt prestatieverbeteringen die niet alleen ten opzichte van de voorgaande Gaudi-generatie voordelen belooft. Fabrikant Intel trekt de vergelijking met de H100-chips van AI-hardwaregigant Nvidia. Daarbij presteert de Gaudi 3 in bepaalde AI-modellen wel 50% beter. Bijvoorbeeld qua snelheid voor het trainen van de Llama2 7B- and 13B-modellen van Meta en het GPT-3 175B-model van OpenAI. Intel benadrukt ook de efficiency, wat dus lagere energiekosten kan betekenen.

Haasje over spelen

Ondertussen heeft Nvidia al wel zijn volgende generatie onthuld, die in verschillende uitvoeringen uitkomen. De H200, de B200 en de dubbel uitgevoerde GB200 beloven hogere prestatieniveaus én lager energieverbruik. De H200 komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit, net zoals Intels nieuwe Gaudi 3 die de fabrikant nu dus positioneert ten opzichte van de H100. Die chip van Nvidia draait onder het leeuwendeel van de AI-modellen en -toepassingen. Analisten schatten dat Nvidia nu 98% van de markt voor datacenter-GPU's (ofwel AI-chips) in handen heeft.

De komst van de Gaudi 3-chips is eerst voor computerfabrikanten, die dan hun systemen gaan aanbieden aan hun klanten. Onder de directe afnemers van Intel bevinden zich Dell, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo en Supermicro. Algemene beschikbaarheid van Gaudi 3-accelerators volgt in het derde kwartaal en een losse PCI Express-insteekkaart komt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in