Overslaan en naar de inhoud gaan

Beschikbaarheid van AI-chip AMD beperkt door regering VS

Een nieuwe AI-chip van AMD zou nu stuiten op een exportverbod van de VS. Dit ondanks afzwakking van die chip, wat de Amerikaanse fabrikant doelbewust heeft doorgevoerd om verkoop in China mogelijk te maken. Toch zou het niet mogen van de Amerikaanse overheid, meldt Bloomberg.

AMD AI-chip
AMD

De Amerikaanse chipfabrikant AMD mag zijn nieuwe AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip voor versnelde uitvoering van AI-workloads was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

Voordeel van dit AMD-nadeel

De Verenigde Staten hebben exportbeperkingen ingevoerd voor geavanceerdere chips naar China. Om de AI-chip toch op de Chinese markt te brengen heeft AMD toestemming nodig van de Amerikaanse overheid. Washington vindt dat de chips zo krachtig zijn dat de producent een vergunning van de overheidsdienst het Bureau van Industrie en Veiligheid (BIS) moet hebben om het te kunnen verkopen.

Het is niet duidelijk of AMD de vergunning heeft aangevraagd. Zowel AMD als BIS reageerde niet tegenover persbureau Bloomberg. De beperking van export voor de grote Chinese markt kan wel kansen geven voor AI-gebruikers in andere landen. De al langer lopende schaarste aan krachtige AI-chips, die prijzen wereldwijd al flink heeft opgedreven, zou hierdoor enige verlichting kunnen krijgen.

Ook merkbaar in Nederland

De VS beperken de export van de meest geavanceerde chips en chiptechnologieën naar China, omdat de Amerikaanse regering bang is dat China de chips en technologieën gebruikt voor militaire doeleinden. Dit heeft eerder al AMD-concurrent Nvidia geraakt. Ook in Nederland gelden om die reden exportbeperkingen. Zo mag chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven meerdere van zijn geavanceerde machines niet meer leveren aan Chinese bedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in