Overslaan en naar de inhoud gaan

AI krijgt boost én bezuiniging van nieuwe generatie Nvidia-chips

Chipreus Nvidia heeft zijn nieuwe generatie AI-chips onthuld die meer vermogen met minder energieverbruik beloven. Het bedrijf, dat in de goudkoorts van de AI-hype als een emmer- en zeeffabrikant fungeert, ontvouwt nu ook ambities die voorbij hardware gaan. Ondertussen staan grote AI-aanbieders al te trappelen om de nieuwe Blackwell B200-chip en de dubbel uitgevoerde GB200 in gebruik te gaan nemen.

GB200-module
Nvidia

De Blackwell-chip is onthuld op GTC 2024 (GPU Technology Conference), een conferentie van Nvidia voor AI-ontwikkelaars, ingenieurs, wetenschappers en andere IT-professionals. Nvidia-CEO Jensen Huang verklaarde daar dat de Blackwell-chips "de motor zijn om deze nieuwe industriële revolutie aan te drijven". Naast de reguliere B200 brengt het bedrijf ook de GB200 uit die twee Blackwells combineert met nog een eigen Grace-processor (CPU) op één chipelement.

'25 keer goedkoper'

Elke individuele B200 bestaat uit 208 miljard transistoren wat tweeënhalf keer zoveel als de voorganger heeft. Blackwell kan volgens Nvidia het draaien van AI-toepassingen wel vijfentwintig keer goedkoper maken. De leverancier stelt dat met zijn Blackwell-platform het trainen van AI-modellen met wel een biljoen parameters in beeld komt. Versie 3 van OpenAI's GPT, de motor onder zijn AI-chatbot ChatGPT, is gebouwd op 175 miljard parameters. De hoeveelheid parameters is een indicator van de complexiteit en kracht van AI-modellen en daarop gebaseerde toepassingen.

Grote Nvidia-klanten zoals cloud- en AI-aanbieders AWS en Amazon, OpenAI en Microsoft, Alphabet en Google DeepMind, Tesla en xAI, Dell en Oracle worden aangehaald. Topmanagers van die techbedrijven spreken hun lof uit over de nieuwe Nvidia-hardware voor het trainen en draaien van AI.

Software-ambities van hardwarereus

Ondertussen rukt de chipmaker ook op naar hun markten. CEO Huang heeft bij de hardware-onthulling veel aandacht besteed aan de software die zijn bedrijf erbij levert. Daaronder toepassingen waarmee klanten zelf makkelijker eigen AI-systemen kunnen creëren. Dit in plaats van te moeten vertrouwen op softwaremakers. Nvidia heeft hiervoor nu samenwerkingsverbanden gesloten met softwarereus SAP en datacloudbedrijf Snowflake.

De maandag onthulde nieuwe chip is vernoemd naar David Blackwell, de eerste zwarte wetenschapper die werd opgenomen in de National Academy of Sciences. De voorganger van deze chip, de Hopper, was vernoemd naar pionierend informaticus Grace Hopper die aan de basis van programmeertaal COBOL heeft gestaan. Nvidia heeft met zijn Hopper-chips al flinke groei weten te boeken. De chipmaker is dankzij de AI-hype in korte tijd uitgegroeid tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in