Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet bezorgd over ChatGPT, maar wacht met ingrijpen

Het kabinet deelt de zorgen van de Tweede Kamer over risico’s van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT, maar van ingrijpen is voorlopig nog geen sprake. Dat laatste is afhankelijk van het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

ChatGPT
ChatGPT
Shutterstock

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan wilde van minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming weten of het kabinet de privacyzorgen over ChatGPT, dat volgens onderzoek van de Groene Amsterdammer voor zijn taalmodel gebruik maakt van miljoenen onrechtmatig verkregen documenten vol BSN-nummers, persoonlijke belastingaangiftes en CV’s van Docplayer.nl, deelt.

Weerwind schrijft dat het kabinet de zorgen van de Tweede Kamer over de risico’s die generatieve AI-systemen, zoals ChatGPT, met zich mee kunnen brengen voor onder meer privacy, desinformatie en manipulatie ook heeft. “We zetten ons als kabinet vol in op het nemen van passende stappen op dit onderwerp. Het kabinet werkt momenteel aan een visietraject over generatieve AI.”

Informatie over de manier waarop ChatGPT gegevens verwerkt heeft de minister tot nu toe niet. “Ik deel de zorg of gegevensverwerking door ChatGPT in overeenstemming met de regels van het gegevensbeschermingsrecht plaatsvindt.” Er wordt gewacht op de Autoriteit Persoonsgegevens, die inmiddels bij OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, per brief om opheldering heeft gevraagd over de dataverzameling van ChatGPT.

De Tweede Kamer ontvangt aan het eind van 2023 een brief over een visietraject over generatieve AI, schrijft de minister. “In deze visie formuleert het kabinet een standpunt over generatieve AI, waar ook een van de meest gebruikte generatieve AI-tools onder valt: ChatGPT. Ook wordt uiteengezet welk handelingsperspectief de Nederlandse overheid heeft om te waarborgen dat deze technologie op een verantwoorde manier in onze samenleving wordt ingebed.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 22 augustus 2023

De link in antwoord in het artikel werkt niet. De correcte link is https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2023Z10342&did=2023D33983

EM
Eveline Meijer 22 augustus 2023

Bedankt voor het melden! We hebben hem aangepast.

RH
Ron Heinen 22 augustus 2023

De gegeven link in antwoord werkt nog steeds niet.

RH
Ron Heinen 30 augustus 2023

De link in antwoord in het artikel werkt nu.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in