Overslaan en naar de inhoud gaan

BBB gebruikt ChatGPT bij schrijven verkiezingsprogramma

De BoerBurgerBeweging (BBB) zet ChatGPT in bij het schrijven van zijn verkiezingsprogramma. Dat laat de partij desgevraagd weten aan BNR. Naast de BBB zet ook Volt kunstmatige intelligentie (AI) in bij de aankomende verkiezingscampagne. Andere partijen doen dit niet.
Caroline van der Plas
© Shutterstock
Shutterstock

Medewerkers van de BBB gebruiken tijdens de campagne een op ChatGPT gebaseerde extensie, waarmee ze de essentie kunnen destilleren uit de bijdragen van Caroline van der Plas in de Tweede Kamer over diverse thema's. Dat laat de partij weten aan BNR, dat een rondvraag deed langs alle politieke partijen die in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. Aan de hand daarvan doet de chatbot suggesties voor het partijprogramma. De software heeft de partij zelf ontwikkeld.

"Wat is bijvoorbeeld de kernboodschap van BBB die je kunt halen uit alle bijdragen over de verpleegkunde", legt campagneleider Henk Vermeer uit aan de radiozender. "ChatGPT vat dat voor ons samen. Het helpt ons met ordenen." De door de chatbot gegenereerde teksten zijn echter alleen input voor de programmacommissie. Het  daadwerkelijke partijprogramma wordt door menselijke BBB-leden geschreven. 

Naast BBB gebruikt ook Volt AI in zijn campagne. Deze partij zet AI in voor het aansturen van een chatbot die vragen van leden beantwoordt over Europees beleid dat de partij voorstaat. Een woordvoerder van de partij zegt dat het alleen nog om een experiment gaat.

Gebruik AI niet uitgesloten

Naast BBB en Volt reageerden ook CDA, Partij voor de Dieren (PVDD), VVD, D66 en SGP op vragen van BNR. Zij zeggen nu geen AI te gebruiken voor campagne-doeleinden en dat ook niet van plan te zijn. Maar politiek gebruik van AI na de verkiezingen wordt niet uitgesloten, aldus de partijen. Sommige partijen willen echter eerst de risico's nader onderzoeken. Zo zegt een woordvoerder van de PVDD te vrezen dat ethische waarden onvoldoende verankerd zijn in AI-systemen. 

In het buitenland wordt AI al wel vaker gebruikt in verkiezingscampagnes. Zo is ChatGPT al eens gebruikt om e-mails te schrijven voor fondswerving. En in Canada, Nieuw-Zeeland en de VS verschenen bijvoorbeeld beelden die met AI gegenereerd werden in verkiezingscampagnes. Het ging dan bijvoorbeeld om een nepfoto van Donald Trump die topviroloog Anthony Fauci omhelst. Die nepfoto werd verspreid door Ron DeSantis, een Republikeinse presidentskandidaat. En

De partijen waar BNR mee sprak, keuren het kunstmatig genereren van politiek explosief beeldmateriaal allemaal af. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in