Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je ervoor zorgt dat collega’s AI omarmen

Beveiligingscamera’s met AI-technologie die je op de voet volgen, zijn geen science fiction meer. Twintig jaar geleden hadden we nog geen idee wat AI was, maar het is snel een mainstream technologie geworden. In het begin waren we huiverig voor deze technologie, maar nu kijken we gretig naar de mogelijkheden die AI ons brengt. Zo gaat dat met de meeste innovaties: omarming kan even duren, wat de innovatiesnelheid afremt.
Vergadering
© Shutterstock
Shutterstock

Dus hoe zorg je ervoor dat iedereen in een organisatie deze nieuwe technologieën omarmt?

Neem als IT-professional een hoofdrol. Alle afdelingen moeten namelijk bij het implementatieproces worden meegenomen. Daarbij moeten IT-professionals optreden als vertegenwoordigers, experts en voorvechters. Maar hoe pak je dit concreet aan? Hier zijn drie tips.

1.    Laat de toegevoegde waarde zien 

Laat zien hoe technologieën van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de organisatie. IT-professionals hebben hierin een signalerende rol. Zij weten immers het beste op welke gebieden nieuwe technologieën van waarde kunnen zijn. Soms kun je het beste de potentie van een technologie duidelijk maken door er niet over te vertellen maar het echt te laten zien aan collega’s. Dit spreekt namelijk meer tot de verbeelding. Belicht daarbij hoe deze technologieën het werk van medewerkers makkelijker, sneller of efficiënter maken.

2.    Informeren

Informeer collega’s goed én tijdig over een nieuwe technologie door middel van trainingen. Neem hierin als IT-afdeling de leiding. Uit ons onderzoek naar de omarming van nieuwe technologie blijkt dat het voor IT-professionals vooral belangrijk is dat de hele organisatie kennis heeft over AI en ML (52%), Intelligent Automation (51%) en IoT (42%). Dat is cruciale kennis voor werknemers, want deze technologieën veranderen hun werk en de samenwerking. Door collega's hierover beter op de hoogte te brengen, is het eenvoudiger om meer draagvlak voor die nieuwe technologieën te creëren.

3.    Neem twijfel serieus

Leven er nog steeds twijfels bij collega’s? Neem die dan altijd serieus. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld bang zijn dat hun werk overbodig wordt en zij dus hun baan verliezen. Deze twijfel heerst misschien ook wel bij de IT-afdeling zelf! Een kwart van de IT-professionals verwacht namelijk dat AI ervoor gaat zorgen dat banen in de IT-sector gaan verdwijnen. Bagatelliseer deze angst niet, maar ga met elkaar in gesprek en bespreek hoe nieuwe technologieën het werk positief kunnen veranderen. Leg ook uit dat technologieën zoals AI altijd zij aan zij werken met medewerkers. 

Het is voor organisaties niet meer een keuze óf ze willen innoveren met AI, maar hoe. Daarvoor is het cruciaal dat de IT-afdeling transparant is over strategische keuzes en de implementatie van nieuwe technologieën. Het succes hangt immers van de medewerkers af. Zij zijn immers degenen die ermee aan de slag gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in