Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven verbieden intern gebruik ChatGPT

Apple verbiedt personeel nog langer gebruik te maken van tekstrobot ChatGPT omdat er mogelijk bedrijfsgeheimen door weglekken. Samsung nam eerder een vergelijkbaar besluit na twee incidenten.
Sad robot
© Shutterstock
Shutterstock

Het verbod om ChatGPT te gebruiken, werd door Apple eind vorige week medegedeeld in een interne memo, die werd doorgespeeld aan The Wall Street Journal. De afgelopen weken heeft een reeks andere bedrijven waaronder Samsung, maar ook de banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Deutsche Bank vergelijkbare besluiten genomen, merkt The Register op. De reden is dat werknemers gevoelige informatie voeden aan de tekstrobot, die in de gebruiksvoorwaarden meldt dat alle ingevoerde data gebruikt kunnen worden voor trainingsdoeleinden door ChatGPT-eigenaar OpenAI.

Broncode en omzetcijfers

Bij Samsung ging het al twee keer mis waardoor het concern eerder deze maand een tijdelijk verbod omzette in een permanent verbod op het intern gebruik van ChatGPT.  Volgens een intern memo waar Bloomberg over beschikte, waren er bedrijfsgeheimen gevoerd aan de tekstrobot in een poging een oplossing te vinden voor bugs in een problematisch stuk broncode. Bij de andere gelegenheid was de chatbot ingezet om een verslag te maken van een belangrijke vergadering. Daarbij zouden meetresultaten van apparatuur en opbrengstcijfers op de servers van OpenAI terecht zijn gekomen.

OpenAI biedt inmiddels wel een mogelijkheid om eerder gevoerde chatsessies te wissen en door die in te schakelen, belooft OpenAI ook ingevoerde data niet te gebruiken voor training. Desondanks worden ingevoerde gegevens wel dertig dagen bewaard voor het geval er de noodzaak ontstaat terug te kijken of er geen misbruik is gemaakt van de ChatGPT-mogelijkheden.

Het bedrijf zegt wel te werken aan een versie voor bedrijven die deze klanten meer zeggenschap geeft over hoe de ingevoerde gegevens worden gebruikt. In dat geval zouden ze in iedere geval niet worden gebruikt voor training van Large Language Models.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in