Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese cyberwetgeving zorgt voor uitstel van Apple's AI-plannen

Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

Apple App Store, op de plank
Apple

Apple wijst daarbij op de regels van de Wet op de Digitale Markten (Digital Markets Act, DMA). In die wet worden grote techbedrijven als een soort 'poortwachters' gezien, waarbij ze aan allerlei strenge regels worden onderworpen rond bijvoorbeeld privacy, databescherming en concurrentie. Zo moeten concurrenten de ruimte krijgen op hun platforms.

 Poortwachters aan banden

Apple stelt dat door de eisen die worden gesteld door de DMA er risico's kunnen zijn rond veiligheid voor zijn gebruikers rond AI-toepassingen. Het Amerikaanse bedrijf kwam eerder deze maand nog naar buiten met Apple Intelligence. Ook maakte het concern toen bekend een samenwerking aan te gaan met OpenAI waardoor AI-chatbot ChatGPT beschikbaar wordt op iPhones.

De Europese Commissie verklaarde dat poortwachters welkom zijn om hun diensten in Europa aan te bieden, mits ze voldoen aan de regels rond eerlijke concurrentie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in