Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zou OpenAI en Google tegen elkaar uitspelen voor AI op iPhones

Apple zou nu verwikkeld zijn in gesprekken over een deal om Google's AI-motor Gemini naar iOS te brengen. Dit nadat het bedrijf van CEO Tim Cook recent in onderhandeling zou zijn geweest met OpenAI, dat flinke steun geniet van Microsoft. Vorige week is bekend geworden dat Apple eerder dit jaar een AI start-up heeft overgenomen en dat werknemers daarvab zijn toegevoegd aan de eigen AI-divisie.

De gesprekken tussen Apple en Google, plus het eerdere contact met OpenAI, worden door ingewijde bronnen gemeld aan persbureau Bloomberg. Die meldt dat Apple ook heeft overwogen om de AI-technologie van OpenAI te gebruiken. Daarnaast ontwikkelt de iPhone-maker ook eigen AI-mogelijkheden, die het zou willen introduceren in versie 18 van zijn smartphonebesturingssysteem iOS.

AI-concurrentiestrijd

Ondanks dat eigen ontwikkelwerk zou Apple toch ook een partner willen om (meer) mogelijkheden aangedreven door generatieve AI (genAI) naar iOS te brengen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om functies voor het genereren van kunstmatig beeld en voor het schrijven van essays op basis van eenvoudige instructies (prompts). Concurrenten Google en Microsoft bieden al zulke mogelijkheden, maar Apple loopt hierin wat achter.

De volgens Bloomberg lopende gesprekken tussen Apple en Google hebben nog niet details uitgewerkt zoals de exacte voorwaarden en de naamsgeving (branding). Ook is nog onbekend hoe Google's Gemini dan zou worden geïmplementeerd in of op iOS. Een eventuele deal zou pas tegen juni rond hoeven te zijn, om dan aangekondigd te kunnen worden op Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Tijdelijk partnerschap?

In het verleden heeft Apple veel op Google vertrouwd om zijn iPhones te voorzien van standaard search in de eigen Safari-webbrowser en van routenavigatiemogelijkheden in de vorm van Google Maps. Op gegeven moment is echter het zelfontwikkelde Apple Maps uitgekomen om de concurrentie met Google aan te gaan. Mogelijk dat Apple voor AI een zelfde strategie hanteert.

De overname vorige week van de Canadese AI start-up DarwinAI past in dat plaatje. Apple-CEO Tim Cook heeft al openlijk gesteld dat zijn bedrijf later dit jaar meer onthuld over de genAI-plannen. Hij heeft daarbij ook verklaard dat Apple 'aanzienlijke investeringen' doet op dit gebied.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in