Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple gebruikt eigen AI-chatbot al intern'

Apple is niet alleen bezig met het ontwikkelen van een eigen antwoord op ChatGPT, maar werkt er intern al enigszins mee. Dat meldt Apple-watcher Mark Gurman van persbureau Bloomberg. Het bedrijf heeft onder leiding van CEO Tim Cook al een AI-chatdienst voor de eigen werknemers opgezet, waarmee zij vlot prototypes van bedachte nieuwe functies kunnen aanmaken. Daarnaast wordt er ook getest met andere toepassingen, waarbij de eigen genAI dan getraind kan zijn op specifieke eigen datasets.
Apple developersconferentie
© Apple
Apple

Dit moet de betrouwbaarheid verhogen.

Ondertussen hebben sommige Apple-werknemers nu al mogelijkheden om teksten te laten samenvatten door de eigen AI-aangedreven chatbot van het bedrijf. Ook is het mogelijk om vragen beantwoord te krijgen, net zoals bij bijvoorbeeld ChatGPT van OpenAI dat doet voor in wezen elke gebruiker op internet. De dataset waar Apple zijn eigen grote taalmodel (large language model, LLM) op heeft getraind, kan echter beperkter en meer toegespitst zijn dan de grote berg aan online beschikbare data die OpenAI heeft 'gevoed' aan zijn LLM.

Gericht getraind?

Op het eerste oog kan een beperktere dataset een nadeel lijken, maar Apple zou nu overwegen of het zijn zelfontwikkelde AI-chatbot gaat inzetten voor zijn AppleCare-supportmedewerkers. Die werknemers moeten klanten helpen bij problemen. De accuraatheid van informatie, voor AI als input en daarmee ook als mogelijke output, is hierbij van groot belang. De eigenschap van AI-chatbots om waarschijnlijke woordcombinaties te maken, levert niet altijd accurate output op.

Apple-CEO Tim Cook heeft zich eerder al kritisch uitgelaten over AI, waar volgens hem nog enkele zaken goed uitgezocht moeten worden, voordat praktische en betrouwbare toepassing mogelijk is. Bekend is inmiddels wel het vermogen van AI om niet correcte - of zelfs geheel verzonnen - informatie te verstrekken. Apple-watcher Gurman stelt nu bij zijn onthulling van intern gebruik van 'Apple GPT' dat het bedrijf er nog niet uit is wat zijn eventuele AI-product voor eindgebruikers zal (of kan) zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in