Overslaan en naar de inhoud gaan

Digital Markets Act treedt vandaag in werking

De nieuwe Europese wetgeving Digital Markets Act (DMA) wordt vandaag van kracht. Onder die wetgeving krijgen zo’n tien tot vijftien van de grootste online platforms ter wereld krijgen strengere concurrentieregels opgelegd. Wie deze zogeheten 'poortwachters' zijn, wordt in september bekend gemaakt.
Vestager (dec 2020)
© EC
EC

Met de nieuwe regels moeten Europese consumenten en ondernemers beter beschermd worden, er ontstaat meer concurrentie en er komt meer toezicht op bijvoorbeeld fusies en overnames.

Een platform wordt tot poortwachter benoemd wanneer het in minimaal drie lidstaten diensten levert en een jaaromzet kent van 7,5 miljard of meer. Ook moet een poortwachter gedurende drie jaar ten minste 45 miljoen actieve Europese eindgebruikers tellen en minimaal 10.000 zakelijke gebruikers.

Berichten sturen

Over zes maanden moeten alle gebruikers van de platforms berichten van de ene chatdienst naar de andere kunnen sturen. Daarnaast moeten appontwikkelaars niet gedwongen worden om een eigen betaalsysteem en eigen producten of diensten mogen niet langer bevoordeeld worden door bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

Het wordt voor gebruikers ook mogelijk om vooraf geïnstalleerde apps te kunnen verwijderen. Data kan worden meeverhuisd naar een ander platform en er komt een ruimere meldingsplicht voor fusies en overnames in de digitale economie.

“Deze Europese regels geven ondernemers van klein tot groot meer groeikansen, bevorderen eerlijke concurrentie en beschermen consumenten beter. We zijn door de DMA straks ook minder afhankelijk van de allergrootste platforms. Daardoor kunnen ondernemers beter zaken doen via het internet en kunnen consumenten gemakkelijker producten kopen en verkopen”, aldus Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in