Overslaan en naar de inhoud gaan

Appstore voor Windows 11 krijgt AI-afdeling

Testers van Windows 11 krijgen nu toegang tot een aparte AI-afdeling in de Microsoft Store die apps biedt voor het pc-besturingssysteem. De deze week uitgebrachte testrelease (build 25905) van Windows 11 bevat de zogeheten AI hub waar Microsoft eerder dit jaar al gewag van heeft gemaakt. In dat nieuwe segment van Microsofts appstore worden dan gecureerde AI-apps van externe ontwikkelaars en van Microsoft zelf geëtaleerd.
Windows 11 laptop
© Microsoft
Microsoft

De AI-afdeling in de appstore is in mei dit jaar alvast aangekondigd op de ontwikkelaarsconferentie Build die Microsoft toen hield. Daarbij is die nieuwe toevoeging geshowd als tabblad naast bestaande content categorieën als films en tv, meldt The Verge. Naast AI-apps krijgt de Microsoft Store ook door AI gecreëerde samenvattingen van app-recensies, is op Build aangekondigd.

'AI voor alledaags werk'

Het is nog niet bekend wanneer die AI-teksten gaan verschijnen, maar de store-afdeling met AI-apps is nabij. Gebruikers die zich hebben aangemeld voor Microsofts bètatestprogramma als Insiders kunnen sinds afgelopen woensdag de Windows 11 Insider Preview Build 25905 uitproberen. Daarin zit de AI hub opgenomen, waar Microsoft "de beste AI-ervaringen" promoot die zijn gebouwd door de ontwikkelaarsgemeenschap en door de Windows-maker zelf.

"Dit is een plek waar we klanten onderwijzen over hoe ze hun AI-reis kunnen beginnen en uitbreiden", aldus productmanager Amanda Langowski en senior program manager Brandon LeBlanc in een blogpost over de nieuwe testrelease van Windows 11. Het doel van de AI hub is om Windows-gebruikers aan te moedigen om kunstmatige intelligentie te gebruiken op alledaagse manieren om daarmee hun productiviteit te verhogen, hun creativiteit te vergroten, "en zoveel meer".

Photoshoppen

In een screenshot valt de app Luminar Neo te zien, waarmee AI valt in te zetten voor het gemakkelijk en snel bewerken van foto's. Het is nog niet bekend welke apps, met welke functionaliteit en van welke developers nog meer een plekje krijgen in de aparte AI-afdeling van de Microsoft Store. Photoshop-maker Adobe heeft onlangs AI-mogelijkheden geïntroduceerd voor zijn bekende beeldbewerkingssoftware. Daaronder naast Photoshop ook Illustrator en instappakket Express. Later moet videobewerkingssoftware Premiere nog volgen. Officieel is Firefly nog in bèta.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in