Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles draait om AI op techbeurs CES

Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart introduceert een app waarmee klanten met behulp van AI assistentie krijgen bij het boodschappen doen. En Volkswagen kondigt aan dat automobilisten voortaan handsfree ChatGPT achter het stuur kunnen raadplegen. AIles op de Consumer Electronics Show (CES), de grootste techbeurs ter wereld, lijkt dit jaar te draaien om kunstmatige intelligentie.

CES-logo op podium
CTA

Het Duitse Bosch komt met een beveiligingssysteem om vuurwapens met behulp van AI te weren op scholen. Het Japanse NEC introduceert AI-software waarmee mobiele apparaten gezichtspatronen kunnen herkennen om iemands stemming te peilen. Microsoft komt zelfs met een nieuwe knop op het Windows-toetsenbord waarmee de AI-tool Copilot kan worden geactiveerd.

Nagellak en routenavigatie

Ook de schoonheidsindustrie heeft AI ontdekt. Het Amerikaanse Nimble presenteert op de CES-beurs een apparaat dat tien vingernagels kan lakken en drogen in slechts 25 minuten. Met microcamera's worden de vorm, grootte en kromming van de nagels vastgelegd, waarna een kleine robotarm met behulp van AI-algoritmen drie laklagen aanbrengt.

Nederlandse bedrijven zijn goed vertegenwoordigd op de beurs. Navigatiebedrijf TomTom kondigde een samenwerking aan met het Japanse Mitsubishi op het gebied van zelfrijdende auto's. TomTom werkt al samen met Microsoft aan een door AI aangestuurde spraakassistent, waarmee automobilisten met hun voertuig kunnen communiceren.

In het Nederlandse paviljoen presenteren zeventig Nederlandse startups zich aan potentiële klanten en investeerders. Maar liefst twaalf daarvan hebben dit jaar een zogenoemde CES-Innovation Award gekregen.

Nederlandse innovators

Een van de winnaars is Axelera, dat een chip ontwikkelde voor de verwerking van data voor kunstmatige intelligentie op video. Ook MantiSpectra, dat een chip bedacht die met behulp van sensoren nauwkeurig materiaaleigenschappen kan bepalen, mag een prijs ophalen. Hetzelfde geldt voor Susphos dat een nieuwe methode ontwikkelde om duurzame fosfaatproducten te produceren uit afvalwater. Een andere winnaar is Whispp dat een AI-app ontwikkelde waarmee mensen met een spraakgebrek zich beter verstaanbaar kunnen maken.

Aan CES 2024 nemen in totaal meer 170.000 bedrijven en investeerders deel uit ongeveer 160 landen. Nederland is voor de achtste keer van de partij. De CES duurt tot en met vrijdag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in