Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-knop wordt verplicht voor Windows-toetsenborden

Dertig jaar na de invoering van de Windows-toets komt Microsoft met een nieuwe, eigen toets en dito functie. De Copilot-knop voor pc-toetsenborden roept de AI-mogelijkheden aan die Microsoft baseert op de GPT-technologie van OpenAI. Deze mogelijkheden worden ingebouwd in applicatiepakket Office, webbrowser Edge, besturingssysteem Windows en nog meer.

Microsoft Copilot-icon
Microsoft

Het is Microsoft ernst met de omarming van generatieve AI (genAI) waarvoor het dus leunt op partner OpenAI. In die maker van de inmiddels beroemde - maar ook beruchte - AI-chatbot ChatGPT heeft Microsoft al meerdere miljarden dollars geïnvesteerd. CEO Satya Nadella heeft eerder verklaard dat genAI wordt verwerkt in alle grote producten van zijn bedrijf. Daaronder dus de diverse productiviteitsapplicaties in het Office-pakket, maar ook in het online-aanbod van 365 (oorspronkelijk Office 365, maar tegenwoordig Microsoft 365 genoemd).

Een AI op elk bureau en in elk huis?

Ook besturingssysteem en voormalig Microsoft-melkkoe Windows moet eraan geloven; dat platform voor pc's krijgt ook genAI ingebouwd. Net zoals het door Microsoft overgenomen ontwikkelplatform Github al AI-functionaliteit ingebakken heeft gekregen. Om het gebruik van zijn uiteenlopende Copilots voor zijn uiteenlopende softwareproducten te bevorderen, voert de techreus nu een bijbehorende hardwareverandering door.

Toetsenborden voor Windows-computers krijgen een Copilot-knop, heeft Microsoft aangekondigd. Het bedrijf geeft daarmee de aftrap voor het jaar van 'AI-powered Windows-pc's'. Op de grote techbeurs CES (Consumer Electronics Show) worden deze week naar verwachting veel van die nieuwe computers en bijbehorende vernieuwingen geshowd, aanhakende op de grote AI-trend.

Windows+C

De nieuwe Copilot-knop neemt de plaats in van de tweede Windows-knop rechts van de spatiebalk en de rechter Alt-knop. Die tweede Windows-knop is niet universeel aangeslagen en geeft op toetsenborden waar het wel aanwezig is de functionaliteit van een rechtermuisklik. De Copilot-knop roept de genAI-assistent van Windows aan. Gebruikers kunnen dat nu ook al doen door Windows+C in te drukken. De Copilot-knop is in eerste instantie vrijblijvend, maar Microsoft gaat het op termijn wel verplicht stellen voor Windows 11.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in