Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-onderdelen van Windows 11 mogen gedeïnstalleerd worden

In een preview build van Windows 11 is in het configuratiescherm een optie opgedoken die gebruikers een keuzemogelijkheid lijkt te geven voor AI-gebruik. Het gaat om een verborgen instelling die AI-onderdelen in het besturingssysteem weergeeft, die dan zijn te verwijderen door gebruikers en beheerders.

startmenu Windows 11
Microsoft

Microsoft zet groot en breed in op kunstmatige intelligentie (AI), van zijn partner OpenAI waarin het al miljarden dollars heeft geïnvesteerd. De diverse softwareproducten en clouddiensten van Microsoft worden zoveel mogelijk voorzien van AI-mogelijkheden, die dan de naam Copilot krijgen. Naast programmeerplatform GitHub, cloudplatform Azure en applicatie-abonnement 365 komt ook Windows aan de beurt.

Appstore, Help, security

De huidige versie 11 van Microsofts besturingssysteem voor computers en tablets krijgt AI ingebouwd. De ontdekte nieuwe instelling in een preview build (alfa- of bèta-versie) van een aankomende Windows 11-release gaat gebruikers de mogelijkheid geven om de dan geïntegreerde AI-onderdelen te verwijderen. Momenteel staan er in de categorie 'AI Components' van het configuratiescherm al wel enkele onderdelen die níet zijn te verwijderen.

Dit zijn de Microsoft Store waar Windows-apps zijn te halen, de Help-functie van het besturingssysteem zelf, de Phone Link voor verbinding met smartphones, Windows Security die waakt voor malware en de Xbox Game Bar voor extra functionaliteit rondom pc-games. De optie om AI-componenten te deïnstalleren is nu dus nog niet volledig geïmplementeerd in de preview build, meldt Technewsspace.

Internet Explorer

Naar verwachting komt er begin komend jaar een grote update voor Windows 11 waarin dan de eerder al voorgespiegelde AI-integratie meekomt. Daarbij moet ook de zoekfunctionaliteit in het besturingssysteem flink worden verbeterd. De mogelijkheid voor gebruikers en beheerders om componenten naar eigen voorkeur te verwijderen, staat haaks op de eerdere aanpak van Microsoft met bijvoorbeeld geïntegreerde webbrowser (Internet Explorer, en later Edge) en mediaspelersoftware (Windows Media Player).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in