Overslaan en naar de inhoud gaan

‘AI, IoT, Blockchain en 5G leverden Amsterdam dit jaar 1,3 miljard op’

Vier nieuwe data gedreven technologieën Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT), Blockchain en 5G dragen gezamenlijk zo’n 1,3 miljard euro bij aan de Amsterdamse economie. Dat maakt Digital Realty, een onroerendgoedbeleggingstrust, bekend in een nieuw rapport.
gemeente Amsterdam
© gemeente Amsterdam
gemeente Amsterdam

In het rapport wordt de economische waarde van data-technologie in Amsterdam onder de loep genomen. De stad wordt daarnaast vergeleken met andere grote steden. “Amsterdam is één van de kleinere steden die is die is opgenomen in de internationale index van digitale hoofdsteden, toch is het een significante speler in de Europese data-economie”, schrijven de onderzoekers.

In totaal dragen de vier technologiën AI, IoT, Blockchain en 5G zo’n 1,3 miljard euro bij in 2019. ,,Als we wat nauwkeuriger kijken naar de wijze waarop Amsterdam zich aanpast aan nieuwe data-gedreven technologie, dan wordt duidelijk dat er een substantiële groei aankomt.” De verwachting van Digital Realty is dat de vier technologieën in 2029 maar liefst 4,8 miljard euro bij gaan dragen. De grootste bijdrage wordt geleverd door Artificial Intelligence (47 procent). 5G is naar schatting goed voor 23 procent van de gehele groei.

Toegevoegde economische waarde

De toegevoegde economische waarde van de technologieën wordt volgens de onderzoekers door een flink aantal grote industrieën in Amsterdam gezamenlijk bereikt. Ze sommen er een aantal op: “Financiële dienstverlening, de Life Science-sector, applicaties voor entertainment, e-commerce, transport, hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs.”

Amsterdam is volgens het rapport een van de belangrijkste plekken voor grote internationale bedrijven. De onderzoekers plaatsen de stad op de 13e plek in de index van vooraanstaande digitale steden. Een aantal digitale economische spelers waaronder Netflix vestigden hun hoofdkantoor in Amsterdam. In totaal hebben volgens het rapport zo’n tweehonderd internationale ICT-bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Amsterdam staan.

Meertalig personeelsbestand

In het rapport worden een aantal sterke punten van Amsterdam benoemd. Het hoge opleidingsniveau van de bevolking is daar één van. Maar ook het feit dat bedrijven vaak een meertalig personeelsbestand hebben waarmee ze aantrekkelijk zijn voor ICT-bedrijven die op zoek zijn naar een Europese basis.

“De stad herbergt een aantal vooraanstaande universiteiten en instituten. De  werkzame beroepsbevolking behoort tot de hoogst gewaardeerde ter wereld”, sommen de onderzoekers op. Ook roemen ze de transportmogelijkheden via trein en vliegtuig. Ze noemen tot slot de sterke glasvezelnetwerken en onderzeese kabelverbindingen met de VS en Engeland.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in