Overslaan en naar de inhoud gaan

Supersnel datanetwerk tussen Amsterdam en Genève werkt

SURF en ECI testen de 300 Gbps-verbinding per golflengte over een afstand van 1650 kilometer, tussen CERN in Genève en het hoofdkantoor van SURF in Amsterdam.
Glasvezel

De test is onderdeel van een verdere opwaardering van SURFnet 8 dat de bijna 200 instellingen en meer dan een miljoen gebruikers van het Nederlandse Onderzoeks en Onderwijsnetwerk verbindt.

Volgens Rob Smets, netwerkarchitect bij SURF, was aangenaam verrast dat deze 1,5 maal verbetering van de capaciteit mogelijk was op relatief oude G.655 glasvezelkabels. De versnelling van het datatransport kon over de afstand tussen CERN en Amsterdam worden bereikt zelfs zonder aanpassing van de 22 tussenliggende knooppunten. SURF test voortdurend nieuwe ontwikkelingen in het streven de kosten per bit te verlagen zonder dat de prestaties van het netwerk te ondermijnen.

Vele terabytes per dag uit Genève

Het contact met CERN is belangrijk voor SURF omdat experimenten met de deeltjesversneller vele terabytes aan onderzoeksgegevens oplevert die onder meer aan Nederlandse universiteiten worden geanalyseerd. Maar ook op de verbindingen tussen de Nederlandse instituten die zijn aangesloten op het netwerk, groeit de behoefte aan capaciteit. Daarom is de Israelische technologieleverancier ECI gekozen uit negen kandidaten geselecteerd om een opwaardering te bewerkstellingen.

ECI heeft daarvoor zijn Apollo TM1200 1.2T dual channel, programmeerbare blade ingezet die een extra laag flexibiliteit en programmeerbaarheid toevoegt aan de optische mogelijkheden van SURFnet 8. Smets: " Met de TM1200 kunnen we nu de modulatieschema's optimaliseren in overeenstemming met onze eisen en de afstanden waarover we verzenden, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van onze glasvezelcapaciteit."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in