Overslaan en naar de inhoud gaan

Adobe benadrukt 'commerciële veiligheid' van zijn verbeterde genAI voor beeld

Adobe heeft op zijn MAX-conferentie flinke verbeteringen aangekondigd in zijn generatieve AI (genAI) Firefly, die verwerkt is in alle grote producten van de softwareleverancier. Daarbij roemt de leverancier niet alleen de mogelijkheden, maar stipt hij ook aan dat zíjn aanbod "commercieel veilig" valt te gebruiken.

AI-gegenereerde afbeelding van hond in trui
Adobe

Klanten van Adobe hebben tot op heden al meer dan drie miljard afbeeldingen gegenereerd met behulp van Firefly, meldt Adobe. Zijn genAI-aanbod, alternatief voor onder meer Dall-E en Midjourney, is in maart dit jaar als bèta beschikbaar gekomen. Van die drie miljard AI-creaties is een indrukwekkende één miljard alleen al in de afgelopen maand aangemaakt, meldt technieuwssite Thurrott.com.

Contentlicenties en publiek domein

Het verbeterde Firefly is voor afbeeldingen nu in de tweede generatie, die krachtigere mogelijkheden biedt om op basis van tekstinvoer beeldmateriaal te creëren. "Net als het initiële Firefly-model is Firefly Image 2 getraind op gelicentieerde content, zoals Adobe Stock, en content in het publieke domein waarvoor het auteursrecht is verlopen", verklaart de leverancier.

Daarmee verwijst Adobe indirect naar de controversiële praktijken en lopende aanklachten tegen bijvoorbeeld ChatGPT-maker OpenAI, die ook AI-beeldgenerator Dall-E heeft gemaakt. Veel genAI-aanbieders hebben content op internet 'opgezogen' om hun grote taalmodellen (large language models, LLM's) te trainen. Dit omvat teksten zoals nieuws- en achtergrondartikelen, maar ook boeken en voor beeldcreatie natuurlijk foto's en afbeeldingen. Op zulk materiaal kan auteursrecht rusten en voor gebruik kan permissie of zelfs betaling vereist zijn.

Vectors en design

Naast het verbeterde beeldgenererende model biedt Adobe nu ook twee nieuwe Firefly-modellen. Deze zijn voor vectorafbeeldingen en voor designtemplates. Eerstgenoemde is nu beschikbaar als bèta en sluit aan op grafisch pakket Adobe Illustrator. Dit laatstgenoemde nieuwe genAI-model haakt aan op Adobe Express.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in