Overslaan en naar de inhoud gaan

'Robotisering maakt werken leuk'

Hoewel vaak wordt gedacht dat werknemers de komst van kunstmatige intelligentie als een bedreiging zien, is het tegendeel waar. Dat is tenminste de conclusie uit een wereldwijd onderzoek van The Workforce Institute.
computer happy
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Maar liefst vier van de vijf ondervraagden verwacht dat hun baan er op vooruitgaat wanneer zij kunstmatige intelligentie (AI) kunnen ingezet, is een van de bevindingen uit het onderzoek van The Workforce Institute.

Ondervraagden maken wel een kanttekening. Zij gaan er van uit dat kunstmatige intelligentie hun rol in de onderneming niet overneemt. Bijna een derde van de ondervraagden ziet dit wel als een reële optie. Van de generatie Z - de generatie volgend op de millenials - vreest zelfs 42 procent dat scenario.

The Workforce Institute - een onderdeel van Kronos dat onder meer software voor workforce management maakt - ondervroeg 3000 werknemers in 8 landen. Van de ondervraagden verwacht 64 procent dat kunstmatige intelligentie tijdrovende klusjes in hun werk kan vereenvoudigen en dat AI hen gaat helpen een betere balans aan te brengen in hun takenpakket. 62 procent voorziet dat AI ondersteuning biedt bij het maken van evenwichtiger beslissingen en 57 procent denkt dat de inzet van AI managers in staat stelt betere keuzes te maken ten aanzien van individuele werknemers.

Bedrijven nog lang niet zo ver

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft (60 procent) van de bedrijven intern nog helemaal niet heeft gediscussieerd met werknemers over de mogelijke impact van AI op hun werk. Het merendeel van de werknemers zou dat wel op prijs stellen om onzekerheden weg te nemen. Financieel dienstverleners zijn het meest open over hun gedachten rond de inzet van AI, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Canada gaat het dan nog steeds maar om ruim een derde van de bedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in