Overslaan en naar de inhoud gaan

'Robotauto kost vrachtwagenchaffeur zijn baan'

Vooral de vrachtauto-chauffeurs moeten vrezen voor hun baan, denken de Amerikaanse ondervraagden.
5G VTT dashboard

Zo'n 56 procent van de deelnemers aan het onderzoek van Pew Research Center verwacht dat een groot deel van de beroepschauffeurs hun baan gaat verliezen. Hoewel de aandacht voornamelijk uitgaat naar bestuurders van taxi's en persoonlijke chauffeurs, zitten juist vrachtwagenchauffeurs in de gevarenzone, constateert TechRepublic.

Opmerkelijk uit de onderzoek van Pew is dat meer dan de helft van de Amerikanen zelf niet in een auto zonder bestuurder wil rijden. Ruwweg twee derde voelt zich niet veilig wanneer ze de weg moeten delen met bestuurderloze vrachtauto's.

De ontwikkeling houdt Amerikanen flink bezig. Van de ondervraagden zegt 35 procent dat ze veel hebben gehoord over de komst van robotauto's. Nog eens 59 procent zegt dat ze er van op de hoogte zijn. Twee derde heeft gemengde gevoelens over de ontwikkeling, met als grootste zorg het verlies aan banen voor bestuurders. Het percentage mensen dat er voornamelijk positief over hebben gehoord, is met 22 procent bijna twee maal zo groot als het aantal dat er voornamelijk negatief.

Minder verkeersdoden of niet?

De ondervraagden zijn sterk verdeeld over het effect op de veiligheid dat robotauto's hebben. 39 procent verwacht een afname van het aantal verkeersdoden, maar 30 procent denkt juist dat zich een stijging gaat voordoen. De overigens denken dat het niks uit gaat maken.

Drie kwart van de ondervraagden verwacht dat een massaal gebruik van autonome auto's gunstig is voor de verouderende bevolking. Ouderen en gehandicapten krijgen meer vrijheid en onafhankelijkheid dan nu.

70 procent van de Amerikanen denkt dat wanneer zelfsturende auto's gemeengoed worden, de meeste mensen niet meer zullen leren hoe ze zelf een auto moeten besturen. Ook verwacht 43 procent dat het bezit van een eigen auto niet zo belangrijk meer is tegen die tijd.

Heel snel gaat het niet

Slechts 9 procent van de deelnemers aan het onderzoek zien binnen 10 jaar een situatie ontstaan waarin het merendeel van de auto's zelfsturend is. Voor 56 procent is het waarschijnlijk dat deze situatie optreedt tussen 10 en 50 jaar. 8 procent verwacht dat het nooit gaat gebeuren.

AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in