Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven ziekenhuizen voldoen nog niet aan normen voor informatiebeveiliging

Zeven ziekenhuizen voldoen in 2023 niet aan de wettelijk verplichte norm op het gebied van informatiebeveiliging, de NEN 7510. Dat meldt de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een rondgang langs alle ziekenhuizen.

ziekenhuizen
Shutterstock.com

De wettelijk verplichte NEN 7510 stelt eisen aan alle zorgaanbieders die werken met digitale systemen. De inspectie houdt hier toezicht op. Van de 77 ziekenhuizen, voldoen enkelen echter nog niet aan de normen. DeIGJ heeft afspraken gemaakt over hoe zij zo snel mogelijk wel kunnen voldoen. In 2024 moeten alle ziekenhuizen wel zover zijn, is de ambitie.

Bij de laatste rondgang, in 2022, voldeden van de 77 ziekenhuizen er 54 niet aan de normen. Nu is dat aantal een stuk lager. "De inspectie heeft deze instellingen in 2022 gevraagd naar verbeterplannen en onafhankelijke beoordelingen. Sindsdien hebben de meeste ziekenhuizen de nodige stappen gezet. De inspectie verwacht dan ook dat dit jaar 70 ziekenhuizen zullen voldoen", schrijft de IGJ. 

Onafhankelijke beoordeling nodig

De IGJ heeft met de besturen van ziekenhuizen concrete afspraken gemaakt.  Bijvoorbeeld over het laten uitvoeren van de nodige onafhankelijke beoordelingen. De inspectie houdt hierover contact met de ziekenhuizen en heeft er vertrouwen in dat ook zij volgend jaar aantoonbaar voldoen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in