Overslaan en naar de inhoud gaan

COO van securitybedrijf hackte ziekenhuizen om sales aan te jagen

De van hackaanvallen beschuldigde COO van IT-beveiligingsbedrijf Securolytics heeft schuld bekend en ontkomt daarmee mogelijk aan gevangenisstraf. De inwoner van de Amerikaanse stad Atlanta hing een maximale celstraf van 10 jaar boven het hoofd. Hij moet nu wel bijna een miljoen dollar schadevergoeding betalen.

rechtershamer
Shutterstock

Chief Operating Officer (COO) Vikas Singla is in juni 2021 gearresteerd op verdenking van het digitaal aanvallen van twee ziekenhuizen in september 2018. Daarbij zijn achttien aparte tenlasteleggingen opgevoerd door de openbaar aanklager: zeventien stuks voor het moedwillig beschadigen van een beschermde computer en één voor het verkrijgen van informatie vanaf (of: uit) een beschermde computer.

Patiëntengegevens en paniek zaaien

Hij heeft onder meer het interne telefoniesysteem van de twee ziekenhuizen lamgelegd, heeft patiëntinformatie buitgemaakt en heeft meer dan 200 printers in de ziekenhuizen een zelf aangemaakt tekstbestand laten afdrukken met daarop persoonsgegevens van patiënten die hij had gestolen plus de boodschap "WE OWN YOU". Direct na deze aanvallen heeft de COO van het securitybedrijf klanten en potentiële klanten benaderd om de diensten van Securolytics aan te bieden, waarbij hij wees op de hackaanvallen.

Nu in november 2023 bekent de COO schuld voor deze daden, in een formele verklaring voor de rechtbank. Daarbij sluit hij een overeenkomst met het ministerie van Justitie om bijna 818.000 dollar schadevergoeding te betalen, meldt onder meer BankInfoSecurity. Dat bedrag gaat naar het getroffen medisch centrum Gwinnett (tegenwoordig Northside geheten), waarvan twee vestigingen door Singla zijn gehackt. De verzekeringsmaatschappij van de zorgverlener krijgt een deel van deze compensatie, voor de gemaakte kosten door de hackaanvallen.

Proeftijd en huisarrest?

Bij een veroordeling zou de COO een maximum van 10 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Nu met de pleidooiovereenkomst lijkt dat van de baan. Het ministerie van Justitie stelt nu dat het bij de rechtbank gaat pleiten voor een proeftijd van 4 jaar en 9 maanden en een periode van huisarrest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in