Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers leggen IT-leverancier van 72 Duitse gemeenten plat, veel gemeentehuizen dicht

Gemeenten in de Duitse staat Zuid-Westfalen zijn onbereikbaar na een grootschalige aanval van hackers op een belangrijke gemeentelijke IT-dienstverlener. Dat meldt Siegener Zeitung.

hackers
Shutterstock

Vanwege een aanval op de gemeentelijke IT-dienstverlener Südwestfalen-IT (SIT) in de nacht van zondag op maandag zijn tientallen gemeentehuizen in twee deelstaten nog altijd dicht en is er in veel gevallen ook geen dienstverlening. Enkele gemeenten blijven voor onbepaalde tijd helemaal dicht, anderen zijn voor bezoekers en telefonische vragen nog wel bereikbaar, zo schrijft de krant. Inmiddels is er door gemeenten ook een 'nood-website' aangemaakt.

Securitymedewerkers troffen maandagnacht op de servers van SIT versleutelde gegevens aan die duidden op ongeautoriseerde toegang van buitenaf. Er werden direct stappen genomen om ervoor te zorgen dat malware zich niet binnen het netwerk zou verspreiden. Zo’n 72 aangesloten gemeenten in de deelstaat Zuid-Westfalen, verschillende gemeenten in de deelstaat Rheinisch-Bergischen en enkele externe klanten in Duitsland die bij het datacenter van SIT zijn aangesloten, werden hard getroffen.

Losgeld

Matthias Ladda, hoofd van de IT-serviceafdeling van de stad Bad Berleburg, meldde maandagavond dat er losgeld is geëist voor het ontsleutelen van de gegevens. Hij vermoedt dat de inbraakpoging mogelijk enkele weken heeft geduurd.

De gemeenten reageren verschillend op de aanval. Sommige gemeentehuizen in de twee getroffen districten blijven volledig gesloten, terwijl anderen wel openblijven. Digitale diensten worden echter nergens meer verleend. “We moeten ons beperken tot advies en het aanvaarden van zorgen. “Natuurlijk zijn we allemaal IT-afhankelijk. Iedereen wordt geconfronteerd met zeer individuele uitdagingen en moet zien hoe deze kunnen worden aangepakt”, aldus Ladda.

De digitale dienstverlening is een week na de aanval nog steeds buiten dienst. Gemeenten nemen diverse maatregelen om inwoners toch service te kunnen verlenen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in