Overslaan en naar de inhoud gaan

Lng-terminals doelwit van cyberaanvallen, waarschuwt Duitse inlichtingendienst

Cyberaanvallen vormen een bedreiging voor importterminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Daarvoor waarschuwt het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND Bruno Kahl. De terminals maken lng, dat wereldwijd een belangrijk alternatief is geworden voor Russisch aardgas, geschikt voor gasleidingen.

lng terminal
Lng terminal
Shutterstock, Green Oak

Sinds Rusland in februari vorig jaar Oekraïne is binnengevallen, is volgens Kahl duidelijk geworden dat de oorlog via cyberspace veel internationaler is geworden. Daarmee wordt niet alleen schade aangericht in het oorlogsgebied zelf. "Buiten het bekende spectrum moeten de nieuwe faciliteiten voor het aan land brengen van lng ook worden beschouwd als mogelijke verdere doelwitten", stelt de inlichtingenbaas.

Duitsland sterk afhankelijk van lng

Duitsland, de grootste economie van Europa, had vorig jaar veel last van het afknijpen van de gastoevoer door Rusland na de Russische inval in Oekraïne. Om de energiecrisis te lijf te gaan haalde Duitsland drie lng-terminals binnen. Het land heeft nog plannen voor het bouwen van meer installaties.

Kahl zegt verder dat de grootste cyberdreiging voor Duitsland uit Rusland en China komt. Maar ook aanvallen door kleinere staten als Vietnam, Iran en Noord-Korea vallen de inlichtingendienst op.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 19 september 2023

Cyber- en databeveiliging vormt het grootste risico voor bedrijven en is het onderwerp waar internal auditors zich het meeste mee bezighouden. Dat blijkt uit het rapport 'Risk in Focus 2024' van het Instituut van Internal Auditors (IIA), zie https://www.iia.nl/SiteFiles/0113%20-%20CIIA%20-%20Risk%20in%20Focus%202024_FINAL.pdf Organisaties welke ICT-Systemen hebben waarin de security van de data en de privacy van de gebruikers een must-have requirement is gebruiken voor deze systemen eigen hard- en software, zie bijvoorbeeld ook onze reacties op https://www.agconnect.nl/tech-en-toekomst/security/security-by-design-modewoord-of-toverwoord-in-de-strijd-tegen-cybercrime

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in