Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media.
Russische cyberaanval
© Shutterstock
Shutterstock

Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

De wereld ziet de destructieve effecten van Russische hacking- en desinformatiecampagnes al lang, maar er is zelden veel inzicht geweest in hoe deze operaties plaatsvinden, aldus de Amerikaanse krant The Washington Post. Bij de zogenoemde Vulkan Files gaat het om informatie over computerprogramma's en databases waarmee Russische inlichtingendiensten en hackgroepen beter kwetsbaarheden kunnen vinden, aanvallen kunnen coördineren en online activiteiten kunnen controleren.

Frustratie over invasie in Oekraïne

De anonieme persoon die de Vulkan Files aan een Duitse verslaggever gaf, zei dat te doen omdat hij boos en verontwaardigd was over de Russische invasie in Oekraïne. De documenten werden gedeeld met de groep nieuwsorganisaties, waaronder de Duitse Paper Trail Media en Der Spiegel en The Washington Post. De media bogen zich ruim een jaar over de documenten van het software- en cyberbeveiligingsbedrijf Vulkan dat commerciële en overheidsklanten heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in