Overslaan en naar de inhoud gaan

AI bewijst zich in de zorg: veel beter dan arts in opsporen poliepen in darmen

Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

darmscan op monitor
Radboud UMC

Meer dan 100.000 mensen per jaar ondergaan een kijkonderzoek in de dikke darm, een endoscopie. Daarbij wordt een cameraatje ingebracht om te zien of er iets niet goed is. Als de poliepen, uitstulpingen van de darmwand, dan meteen worden verwijderd, wordt de kans op darmkanker flink minder.

Elke pixel en elke milliseconde

Ze worden bij de gebruikelijke methode echter nog niet allemaal gezien. "Een arts kan poliepen missen, doordat die net te kort in beeld zijn of de aandacht op een andere plek gefocust is", zegt arts-onderzoeker Michiel Maas. "Maar een computer bekijkt iedere pixel in het beeld en is iedere milliseconde even alert. Dat geeft een enorme meerwaarde." Er verschijnt een paars vierkantje in beeld als een plek er verdacht uitziet, zodat de arts weet dat hij of zij daar extra naar moet kijken.

Een en ander werd aangetoond in een studie bij bijna duizend patiënten, waaraan tien ziekenhuizen in verschillende landen meewerkten. Recent werd ook bekend dat er met een nieuwe test veel meer voorstadia van kanker in de ontlasting kunnen worden opgespoord. Dat was het resultaat van onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek. De nieuwe test meet drie eiwitten in ontlasting die mensen opsturen voor het bevolkingsonderzoek. De huidige test meet slechts één eiwit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in