Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: Ministerie VWS trekt knip voor zorg-ICT

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de begroting van 2019 een flink bedrag gereserveerd voor investeringen in digitalisering in de zorg. De minister heeft alleen in 2019 al een bedrag van 39 miljoen over voor het stimuleren van e-health en het versterken van de inzet van de ICT in de zorg. In 2018 was dit nog 'slechts' 10 miljoen euro.
dokter
© CC0
CC0

Het Ministerie wil graag investeren in initiatieven op het gebied van ICT-infrastructuur ten behoeve van innovatieve zorgverlening en toegankelijkheid van gegevens voor patiënten. Deze patiëntenportalen krijgen vanuit specifieke programma's steun van de minister, die in twee jaar tijd in totaal 50 miljoen euro moet bedragen.

Gegevensuitwisseling 

Zo wil men de inzet van e-health in de ggz stimuleren en investeren in informatievoorziening zoals een verbeterde gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en hun patiënten. Dit draagt er volgens het Ministerie van VWS aan bij dat de patiënten "veilig en gestandaardiseerd" over eigen medische gegevens kunnen beschikken in een persoonlijke gezondheidsomgeving, en regie heeft over welke zorgverleners deze gegevens kunnen inzien. Hiervoor wordt in opvolging op het Versnellingsprogramma Informatieuitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) wat in 2017 werd aangekondigd, een nieuw programma worden ingericht. oor dit programma is voor de periode 2020–2022 jaarlijks € 25 miljoen beschikbaar als tijdelijke impuls voor nieuwe ontwikkelingen

De inzet van e-health is volgens het ministerie belangrijk om patiënten meer steun te kunnen bieden als zij op de wachtlijst staan, en ervoor te zorgen dat de patiënt eerder bij de juiste zorgverlener terecht kan. Hierdoor zou er volgens het ministerie doelmatiger kunnen worden behandeld wat op termijn bijdraagt aan kortere wachttijden.

Stimuleringsregeling e-health

Ook initiatieven die e-health-toepassingen opleveren krijgen een stimulans. Via de 'Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) geeft het Ministerie van VWS vanaf 2019 een impuls aan "de opschaling en borging van e-health-toepassingen die mensen thuis ondersteuning en zorg bieden."  

Volgens het ministerie gaat het hierbij om "digitale toepassingen die de kwaliteit van leven van mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag verbeteren, die door de cliënt (of door zijn naasten) kan worden bediend dan wel (deels) in zijn directe omgeving wordt geplaatst."  Hiermee wil het Ministerie van VWS mensen door de beschikbaarheid en het gebruik van e-health langer thuis laten wonen. Hiervoor trekt men 30 miljoen euro uit.

 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in