Overslaan en naar de inhoud gaan

AP krijgt 3,8 miljoen meer te besteden

Uit de Rijksbegroting 2024 blijkt dat het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens volgend jaar met 3,8 miljoen euro stijgt naar 40,2 miljoen. Voor het jaar erop is nog eens in een stijging van 3 miljoen voorzien. Eigenlijk gaat het slechts om een loon- en prijscompensatie terwijl de taken van de AP toenemen.

Autoriteit Persoonsgegevens
Shutterstock.com

De handen zullen niet erg fanatiek op elkaar gaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Al in 2020 schreef de toezichthouder op de privacy een brief aan de toenmalig informateur om een verviervoudiging van het budget naar 100 miljoen om de taken goed te kunnen uitvoeren. Sindsdien is de armslag van de AP wel gestegen van 24,6 miljoen in 2021, maar dat is nog niet de helft van het gevraagde bedrag.

Er is ook eigenlijk geen sprake van een budgetverruiming. De extra miljoenen zijn voor een groot deel (2,3 miljoen) een loon- en prijsbijstelling, zo blijkt uit een toelichting in de Rijksbegroting 2024 van het Ministerie van Justitie en Veiligheid waaronder het zelfstandig bestuursorgaan financieel valt. De rest van de verhoging was al voorzien in het Coalitieakkoord.

Verantwoordelijkheden nemen toe

Ondertussen krijgt de AP er wel steeds meer taken bij. Zo is het zelfstandig bestuursorgaan sinds het opstellen van het Coalitieakkoord van het huidige demissionair kabinet in 2021 verantwoordelijk voor de controle op algoritmen die door de overheid worden gebruikt. Ook vindt de AP dat het kabinet moet erkennen dat het zelfstandige bestuursorgaan een taak heeft in het aanjagen van cybersecurity en online veiligheid, door een deel van de 111 miljoen die is gereserveerd voor de aanpak van cybersecurity, toe te kennen aan de AP, schreef de AP in juni nog in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken. 

Capaciteitsprobleem nijpend

Een woordvoerder van de toezichthouder gaf onlangs nog toe tegenover AG Connect dat het door capaciteitsproblemen onmogelijk was mee te doen aan een initiatief van de internationale vereniging van privacytoezichthouders Global Privacy Assembly (GPA) om maatregelen te nemen tegen het leegtrekken van websites en accounts van sociale media (het zogeheten scrapen). Terwijl de AP wel aangaf dit een belangrijk probleem te vinden.

De Nationale ombudsman concludeerde een jaar geleden nog dat de Autoriteit Persoonsgegevens te lang doet over het beantwoorden van klachten over de dienstverlening van de eigen organisatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in