Overslaan en naar de inhoud gaan

AP wil deel van cybersecurity-miljoenen hebben

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat een deel van de door het kabinet gereserveerde 111 miljoen euro voor cybersecurity terechtkomt bij zichzelf. Die oproep doet de toezichthouder aan de Tweede Kamer in een position paper.
Aleid Wolfsen
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De AP spreekt van een ‘witte vlek’ voor persoonsgegevens in de aanpak van cybersecurity. De bescherming van persoonsgegevens zou volgens de organisatie slechts een geringe rol spelen in het debat hierover, dat op 29 juni wordt gehouden in de vaste Kamercommissie Digitale Zaken. De privacywaakhond wil dat er expliciet gesproken wordt over persoonsgegevens wanneer het gaat over cybersecurity en informatiebeveiliging. “Want goede beveiliging van persoonsgegevens is essentieel voor digitale veiligheid en privacy.”

Deel toewijzen aan AP

De toezichthouder wijst Kamerleden er ook op alert te zijn op het feit dat de bescherming van persoonsgegevens ook een belangrijke rol speelt in de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Die nieuwe Europese wetgeving is veel breder dan z'n voorganger en raakt dan ook veel meer sectoren, bedrijven, instanties en organisaties.

“Zorg ervoor dat de AP genoeg budget heeft voor de rol als aanjager van cybersecurity en online veiligheid, door een deel van de 111 miljoen euro voor cybersecurity structureel aan de AP toe te kennen”, schrijft de privacywaakhond tot slot. De volledige position paper over cybersecurity met het standpunt van de AP is online gepubliceerd door de toezichthouder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in