Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace: Apple niet meer zo groen

Dat blijkt uit de halfjaarlijks gepubliceerde elektronicaranglijst van milieuorganisatie Greenpeace. De top-3 wordt dit keer gevormd door Nokia, Sony Ericsson en Philips. HP valt er net buiten. Microsoft en Nintendo zijn nog steeds de hekkensluiters.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

"Veel afval illegaal de grens over"

In het rapport constateert Greenpeace dat er steeds meer gifvrije elektronicaproducten op de markt komen. Toch vormt de verwerking van elektronisch afval nog steeds een groot probleem. “Veel bedrijven hebben inmiddels wel een systeem om de recycling van hun producten te bevorderen, maar toch gaat nog altijd veel afval illegaal de grens over”, zegt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen.

"Bedrijven zijn ook verantwoordelijk voor wat in het afval belandt"

Greenpeace vindt dat bedrijven verantwoordelijk blijven voor hun producten, ook nadat ze door de consument zijn afgedankt. De milieu-organisatie zegt al sinds 2005 te strijden tegen de illegale dumping in landen als Ghana, India en China, waar het afval vaak niet op verantwoorde manier wordt verwerkt en schade toebrengt aan mens en milieu.

"Vermindering energieverbruik gaat goede kant op"

Verder noemt Greenpeace het ‘hoopgevend’ dat veel producten hun energieverbruik proberen te verminderen. Pc-fabrikant Dell wil de uitstoot van broeikasgassen in 2015 met 40 procent hebben verlaagd, Acer streeft naar 30 procent en Philips naar 25 procent CO2-reductie.

Ook de elektronicaproducten zelf gebruiken steeds minder energie. Volgens Greenpeace waren de mobiele telefoons van Nokia en Sony Ericsson al erg zuinig, maar voldoen ook de producten van Dell en Philips aan de recentste energienormen.

Enkele bijzonderheden over de onderzochte fabrikanten:

  • Philips (score 5,5) krijgt een speciale pluim van Greenpeace omdat de Nederlandse fabrikant heeft beloofd dat het eind dit jaar al zijn producten heeft ontdaan van pvc en broomhoudende vlamvertragers. Philips heeft al een nieuw tv-toestel geïntroduceerd dat vrij is van een aantal zeer giftige stoffen.
  • Apple daalde 4 plaatsen in vergelijking met het vorige onderzoek van mei dit jaar. De score van Apple (4,9) veranderde niet. Dit toont volgens Greenpeace aan “dat de elektronicasector snel groener wordt” en dat stilstaan achteruitgang betekent. Apple heeft een goed beleid voor het uitbannen van giftige stoffen, maar op het gebied van recycling en energie zal Apple vorderingen moeten maken om groen te blijven.
  • Samsung (score 5,3) is de sterkste stijger, van plaats 13 naar 5. Dat is te danken aan het feit dat de Koreanen zich aan hun beloftes hebben gehouden en minder giftige stoffen gebruiken. Ook doet Samsung zijn best om een goed systeem voor kringloopverwerking op te zetten.
  • Microsoft, fabrikant van de spelcomputer X-Box 360, staat al lang onderaan de ranglijst. “Het bedrijf is onduidelijk over zijn uitfaseerbeleid van giftige stoffen’, aldus het rapport. Wat recycling en energieverbruik betreft boekte Microsoft geen vooruitgang.
  • HP (score 5,5) klimt 4 posities. De meeste computers van HP bevatten geen pvc en broom meer en zijn bovendien energie-efficiënt. HP verdient weinig punten voor zijn recyclingbeleid.

De complete ranglijst, met een toelichting per fabrikant, staat op de website van Greenpeace.

Elektronicaranglijst Greenpeace, oktober 2010

Positie nu Vorige positie Fabrikant Score
1 (1) Nokia 7,5
2 (2) Sony Ericsson 6,9
3 (3) Philips 5,5
4 (5) HP 5,5
5 (12) Samsung 5,3
6 (3) Motorola 5,1
6 (5) Panasonic 5,1
6 (5) Sony 5,1
9 (5) Apple 4,9
10 (10) Dell 4,9
11 (9) Sharp 4,7
12 (11) Acer 4,1
13 (15) Fujitsu 3,9
14 (17) Lenovo 3,5
14 (12) LG Electronics 3,5
15 (14) Toshiba 2,3
16 (16) Microsoft 1,9
17 (18) Nintendo 1,8

Bron: Greenpeace, oktober 2010

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in