Overslaan en naar de inhoud gaan

ACM, AP en AFM starten Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders

Drie Nederlandse toezichthouders - de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - en het Commissariaat voor de Media zijn het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) gestart. Door via het SDT intensiever samen te werken, willen zij het toezicht op digitale activiteiten versterken.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen komen de verschillende toezichthouders elkaar eerder tegen in hun werk, omdat de bescherming van persoonsgegevens, consumentenbescherming, de integriteit van digitale inhoud en mededinging in de digitale wereld veel nauwer met elkaar verweven zijn. "Bovendien kunnen nieuwe Europese regels leiden tot verplichtingen bij bedrijven die gevolgen hebben voor meer dan één toezichthouder. Samenwerking is dus broodnodig", zegt hij in een aankondiging.

De toezichthouders gaan binnen het SDT samenwerken door kennis en ervaringen op thema's als kunstmatige intelligentie, algoritmes en en dataverwerking uit te wisselen. Daarnaast willen ze gezamenlijk investeren in kennis, expertise en competenties. Tot slot kijken de toezichthouders waar ze elkaar in handhavingstrajecten kunnen versterken, bijvoorbeeld door gezamenlijk digitale marktproblemen aan te pakken. 

Geen haantjesgedrag

Ook het Agentschap Telecom (AT) - toezichthouder op de telecommunicatie- en IT-netwerken - pleit voor meer samenwerking tussen toezichthouders. "Wij zeggen: ga volop in die samenwerkingen zitten en maak ook samen rapporten op", zei directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van AT in juni in gesprek met AG Connect. "Dat zouden we mooi vinden: één voorkant voor een rapport, maar met ieders expertise erin. Dus niet dat haantjesgedrag dat het het stempel ACM, AP of AT krijgt. Als het nodig is, is het mooi om een multidisciplinair team neer te zetten en samen een onderzoek op te pakken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in