Overslaan en naar de inhoud gaan

ChatGPT overtreedt toch Europese privacywet, stelt Italië

ChatGPT voldoet volgens Italië toch niet aan de Europese privacyregels. Dat heeft de lokale privacytoezichthouder bekendgemaakt na een onderzoek dat sinds maart vorig jaar liep. Toen besloot Italië de populaire tool op basis van kunstmatige intelligentie (AI) tijdelijk te verbieden om overtredingen van de regels voor vergaring van persoonsgegevens. Na toezeggingen vanuit de Amerikaanse ontwikkelaar OpenAI ging de applicatie na bijna een maand weer online.

Europese vlag met cyberachtergrond
Shutterstock.com

Toezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) stelde vorig jaar een lijst van maatregelen op waar het Amerikaanse bedrijf aan moest gaan voldoen, voordat het weer mocht worden gebruikt in Italië. Zo moest OpenAI zorgen dat kinderen geen gebruik meer kunnen maken van het AI-systeem en dat tieners zonder toestemming van hun ouders ook geweerd worden. Ook moest het bedrijf een mogelijkheid bieden voor niet-gebruikers om bezwaar te maken tegen de verwerking van hun gegevens. Dit blijkt nu toch niet voldoende om aan genoeg Europese regels te voldoen.

Binnen 90 dagen

De GPDP heeft OpenAI nu op de hoogte gesteld van de "overtreding(en) van de Europese wet op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens". Het bedrijf heeft negentig dagen om te reageren.

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zei eerder zich ook zorgen te maken over met name de manier waarop ChatGPT met persoonsgegevens omgaat. Een gezamenlijk onderzoek met andere Europese toezichthouders loopt nog, meldt een woordvoerster.

AI-wet bovenop privacywet

De Europese Unie kwam vorig jaar als eerste met een wet om AI gedeeltelijk te reguleren. Daarnaast geldt er al langer een strenge privacywet in de EU.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in