Overslaan en naar de inhoud gaan

Frankrijk, Duitsland en Italië komen met eigen akkoord over AI-regulering in EU

Frankrijk, Duitsland en Italië hebben gedrieën een akkoord gesloten over hoe kunstmatige intelligentie gereguleerd zou moeten worden. Dat moet de onderhandelingen versnellen die nu op EU-niveau worden gevoerd.

ai in de EU
Shutterstock.com

Dat meldt nieuwsdienst Reuters, die een gezamenlijk document van de drie landen heeft ingezien. De drie landen gaan volgens Reuters voor een ‘verplichte zelfregulering aan de hand van gedragscodes’ voor AI-basismodellen ( foundation models – machinelearningmodellen die getraind zijn op een serie taken). De drie zijn dan wel weer tegen ‘ongeteste normen’.

“Samen willen we benadrukken dat de AI Act de toepassing van AI reguleert en niet de technologie als zodanig”, staat in de gezamenlijke verklaring te lezen. De drie landen zijn er vooral op gericht de toepassingen van AI te reguleren en waar nodig te beperken en niet de ontwikkelingen op technologisch gebied. Dat zou de kansen van Europa op dit gebied te veel beperken, zo stellen zij.

Versnellen

De Europese Commissie, het Europees parlement en de EU-raad onderhandelen momenteel nog over dit onderwerp. Met het akkoord van deze drie grote EU-landen hopen zij die onderhandelingen te versnellen.

Volgens de overeenkomst moeten ontwikkelaars van AI-basismodellen modelkaarten definiëren die gebruikt worden om informatie te geven over een machinelearningmodel. Daar moet dan de informatie zijn te vinden om te kunnen begrijpen hoe het model werkt, wat het kan en wat de beperkingen ervan zijn. Ze moeten gebaseerd zijn op best practices uit de developers community.

Een AI-waakhond kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen en kan tevens de toepassing van de modelkaarten controleren. Overtredingen van de gedragscode zullen niet bestraft worden – in eerste instantie. Op termijn zal echter wel een sanctiesysteem worden ingevoerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in