Overslaan en naar de inhoud gaan

3,5 jaar celstraf geëist om hacken gebruikersgegevens tienduizenden mensen

Tegen een 26-jarige man uit Assen is dinsdag 3,5 jaar cel geëist voor het plegen van grootschalige cybercriminaliteit. Met een door hem gebouwde applicatie werden de inloggegevens van ruim 100.000 personen vergaard en deels misbruikt.

phishing, identiteitsdiefstal, fraude
Shutterstock.com

Damian E. bouwde de applicatie MXSuite waarmee op grote schaal geautomatiseerd naar inloggegevens gehengeld kon worden, zo gaf hij op de zitting in de rechtbank in Zwolle toe. Zo kregen zeker 105.000 gebruikers van Yourhosting een mail met het verzoek in te loggen op de site. De site die ze bezochten, leek sterk op die van Yourhosting maar was een valse website. Door in te loggen gaven de gebruikers hun gegevens prijs. Met de applicatie werden deze gebruikersgegevens onder meer misbruikt om een vals identificatiebewijs te maken en om kleding en parfum te bestellen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft cybercriminaliteit een enorme impact. "Dit ondermijnt het vertrouwen in bedrijven en instituties", zei de officier van justitie.

Volautomatisch hack- en jatwerk

Middels een animatievideo deed het OM op de zitting uit de doeken hoe het geavanceerde programma werkte. Nadat e-mails gehackt waren, zocht het programma automatisch of hetzelfde wachtwoord op andere accounts gebruikt werd. Ook kregen de e-mailadressen een filter, zodat bijvoorbeeld mails van DHL automatisch naar de hacker werden doorgestuurd in plaats van naar PostNL.

De goederen die vervolgens met de gehackte accounts besteld werden, moesten bij een pakketpunt worden opgehaald. Om zich daar te identificeren, kon de applicatie op basis van de verkregen gegevens valse identiteitsbewijzen van Nederlandse en Belgische slachtoffers maken. Daarmee werden de pakketten opgehaald.

Plus bitcoindiefstal

Ook werd voor zeker 10.000 euro aan bitcoins buitgemaakt nadat het account van een gebruiker van cryptohandelsplatform Bitvavo op dezelfde manier gehackt werd. Op een van de telefoons van E. werden de gegevens van nog eens 650 crypto-accounts gevonden. Mogelijk zitten hier veel slachtoffers onder die geen weet hebben van de hack, zei de officier van justitie.

Damian E. had bovendien een doorgeladen pistool in bezit. Hij bouwde naar eigen zeggen de applicatie slechts "als uitdaging, om te kijken wat er mogelijk was". Over het misbruiken van de gehackte gegevens zweeg hij.

De rechtbank doet op 23 juli uitspraak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in