Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberonveiligheid (en cybercrime) groot probleem voor de hele wereld, waarschuwt WEF

Cybercrime en cyberinsecurity staan op de vijfde plaats van de grootste risico's voor Nederland, zoals opgesteld in het jaarrapport van het World Economic Forum (WEF). Personeelstekorten staan op één, economische tegenwind op twee, energietekorten op drie, en erosie van sociale samenhang op vier. Laatstgenoemde speelt wereldwijd ook een grote rol, mede door kunstmatige intelligentie (AI) waarmee desinformatie massaal valt te creëren en te verspreiden.

ransomware-slachtoffer
Shutterstock.com

Het vandaag gepubliceerde 'Global Risks Report 2024' van het WEF brengt de grootste risico's in kaart voor de komende jaren. Daarbij is op wereldniveau gekeken, maar worden ook individuele landen uitgelicht. Nederland bevindt zich daar ook onder en bevindt zich in een select gezelschap van landen waarin cybercrime en cyberinsecurity een belangrijke rol spelen.

Extreem weer, AI, polarisatie

Op wereldniveau staan cyberaanvallen ook op de vijfde plaats van grootste risico's. Op één staat met flinke voorsprong het gevaar van extreem weer. Na die milieukwestie volgt meteen de technologische kwestie van AI-gegenereerde misinformatie en desinformatie. Het derde grootste risico voor de wereld is maatschappelijke en politieke polarisatie. Op vier staat de crisis van de kosten van levensonderhoud.

Deze vijf grootste risico's zoals nu geconstateerd door het WEF hebben onderling natuurlijk ook invloed op elkaar. Desinformatie die door inzet van AI op industriële schaalt valt te creëren, op maat te maken, te verspreiden en te verfijnen, kan bijvoorbeeld inhaken op polarisatie. En dat weer vergroten.

Groter risico volgens bedrijven

Bedrijven en overheidsorganisaties achten cyberinsecurity een groter risico voor hun operations, dan andere stakeholders. Bij bedrijven en overheden staat cyberinsecurity op de derde plaats van grote risico's voor de komende twee jaar. Bij onderwijsinstellingen staat het op de achtste plaats en bij internationale organisaties op de negende plaats.

In de stakeholderscategorie 'maatschappij' (civil society) wordt het risico cyberinsecurity voor de komende twee jaar nóg lager ingeschat. Daar is de factor van digitale beveiliging en weerbaarheid hekkensluiter met een notering op de tiende plaats. Het WEF-rapport, met nog veel meer bevindingen, is gratis te downloaden.

Opmaat naar Davos

Voor het Global Risk Report 2024 werden wereldwijd meer dan 1400 risico-experts om hun mening gevraagd. Het rapport stelt dat bijna 3 miljard mensen in economieën zoals Bangladesh, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de komende twee jaar naar de stembus gaan. Het WEF waarschuwt dat wijdverspreid gebruik van valse informatie de geloofwaardigheid van nieuw verkozen regeringen kan ondermijnen. "Dit kan leiden tot onrust, variërend van gewelddadige protesten en haatmisdrijven tot burgerlijke confrontaties en terrorisme", aldus het rapport. Volgende week begint in het Zwitserse Davos het economisch forum van het WEF.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in