Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationaal Strafhof vervolgt voortaan ook cybercrime

Het Internationaal Strafhof in Den Haag zal voortaan ook cybercrime gaan berechten als mogelijk oorlogsmisdrijf. 

International Crime Court
Internationaal Strafhof

Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, stelt in een verklaring dat het strafhof onderzoeken start naar cybercrimes die mogelijk ingaan tegen het Statuut van Rome. Daarin is vastgelegd dat het Strafhof de volgende misdaden kan berechten: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, het misdrijf van agressie en oorlogsmisdrijven.

Het Strafhof laat aan Wired weten dat “in bepaalde omstandigheden gedragingen in cyberspace in potentie kunnen bijdragen aan oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid, genocide, en/of het misdrijf van agressie en dat zulk gedrag mogelijk vervolgd kan worden door het Strafhof als de zaak ernstig is.”

Statuut van Rome

Khan meldt in zijn verklaring dat cybercrime weliswaar niet letterlijk genoemd wordt in het Statuut van Rome, dat in 1998 is opgesteld en op basis waarvan het Internationaal Strafhof in 2002 is opgericht. Cybercrime voldoet volgens hem echter wel degelijk aan veel elementen van veel internationale misdrijven zoals die in het statuut zijn gedefinieerd.

Khan: “Cyber oorlogsvoering is geen abstract fenomeen. Het kan een grote impact hebben op de levens van mensen. Pogingen om kritieke infrastructuren zoals medische instellingen of controlesystemen van energievoorzieningen kunnen grote consequenties hebben voor velen en zeker voor de kwetsbaarste mensen. Daarom zal mijn afdeling als onderdeel van zijn onderzoeken bewijs verzamelen en beoordelen van dergelijk gedrag.”

Hij wijst erop dat hierbij voor het strafhof van essentieel belang is dat het kan samenwerken met staten èn bedrijven. Als voorbeeld noemt hij Microsoft dat “een leidende rol heeft genomen om samen te werken met het Internationaal Strafhof.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in