Overslaan en naar de inhoud gaan

Dienstverlenende cybercrime domineert de misdadige markt

Hackaanvallen die worden uitgevoerd met as-a-Service middelen blijken het dreigingslandschap te domineren. Tools die malware en ransomware aanbieden als online-dienst aan uitvoerende cybercriminelen vormen het merendeel van de digitale aanvalsmiddelen die in de tweede helft van vorig jaar zijn ingezet.

cybercrime
Shutterstock

Dit komt naar voren in het 2023 End of Year Threat Report van securityleverancier Darktrace. "As-a-Service-tools kunnen aanvallers voorzien van kant-en-klare malware, sjablonen voor phishing-e-mails, betalingsverwerkingssystemen en hulplijnen, zodat zelfs criminelen met beperkte technische kennis aanvallen kunnen uitvoeren", legt Darktrace uit.

Veel breder en gelaagder

Deze gebruiksvriendelijke manier van functionaliteit aanbieden, heeft bij SaaS-toepassingen voor legitieme doeleinden ook al voor flinke verbreding van de markt gezorgd. De lat voor ondernemen komt daarvoor flink lager te liggen, en dus ook voor cybercrimineel 'ondernemen'.

De as-a-Service industrie voor cybercriminelen uit zich in diverse lagen van mogelijke aanvallen. Zo is niet alleen de uiteindelijke ransomware, die bestanden versleutelt en dan losgeld eist, als dienst af te nemen. Ook als service te verkrijgen zijn zogeheten malwareloaders, die binnendringen in ICT-omgevingen en dan andere, meer taakgerichte malware binnenhalen. Die volgende lading malware kan dan uit ransomware bestaan of uit bijvoorbeeld cryptominers, die de rekencapaciteit van gehackte computers benutten om virtuele valuta te ontginnen voor de cybercriminele dienstafnemers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in