Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie stappen om je IT te verduurzamen

Ook IT-professionals moeten hun verantwoordelijkheid nemen op weg naar een duurzame samenleving. Een deel van de Co2-uitstoot komt immers voor rekening van de inzet van technologie. Waar rekenkracht en opslag steeds toegankelijker en goedkoper worden, lijkt onbeperkt en willekeurig beroep doen op IT-capaciteit inmiddels een koud kunstje. Dat moet en kan anders. Met de inzet van carbon aware computing wordt gebruik van groene energie het nieuwe normaal.

Het bewustzijn dat IT ook zijn steentje kan bijdragen aan duurzame bedrijfsoperaties groeit gestaag. Echter, veel organisaties worstelen nog met de vraag hoe. Zeker daar waar duurzaamheid vooral nog een verantwoordelijkheid is van een aparte afdeling. Concrete acties staan ver weg van de dagelijkse praktijk. Dat wordt anders als energieverbruik een strategisch aandachtspunt is in de gehele levenscyclus van IT-oplossingen; van het ontwerp, ontwikkeling en bouw van systemen tot en met het onderhoud, beheer en vervanging daarvan. Dankzij de inzet van Carbon Aware Computing wordt het gebruik van groene energie gedurende verschillende fases gemeengoed. Dat gebeurt op basis van locatie, tijdstip en het sturen van de vraag:

1) Location shifting

Zorg ervoor, dat energie-intensieve processen plaatsvinden op plekken waar de verhouding groene stroom op het energienet het gunstigste is. Location shifting is relevant bij reguliere doorlopende processen die bijvoorbeeld in de nacht gebeuren. Ook batchprocessen tijdens de nacht zijn uitermate geschikt voor location shifting. Op basis van zowel historische, actuele als voorspellende informatie wordt helder welke hoeveelheid groene stroom beschikbaar is. Bij het opstarten van een proces kunnen energiescenario’s vanuit de cloud opgevraagd worden. Pas dan gaat het proces lopen op de plek waar de meeste groene stroom voorhanden is.

2) Time shifting

Op voorwaarde dat je flexibel bent in tijdstippen waarop IT-processen kunnen plaatsvinden, is time shifting ideaal voor het benutten van momenten van overvloed. Groene energie die anders verloren gaat omdat de combinatie van beschikbare wind-, water- of zonne-energie de vraag overstijgt, wordt zo prima benut.

Machinelearningprocessen zijn bij uitstek geschikt voor time shifting. Batches van grote hoeveelheden data of het transcoderen van video’s in verschillende formaten zitten doorgaans niet vast aan een specifiek tijdstip. Sinds 2022 past Microsoft dit toe voor Windows 11. Updates worden automatisch gedownload en geϊnstalleerd op het moment dat de meeste groene stroom voorhanden is.

3) Demand shaping

De toepassing afstemmen op de hoeveelheid beschikbare groene stroom. Dat is demand shaping. Daarmee blijft het mogelijk software continue te laten draaien. Doorlopende beschikbaarheid van energie is vaak een randvoorwaarde. Het sturen op gebruik is dan een goed alternatief voor time shifting. Denk bijvoorbeeld aan zuinige apparaten met een eco stand zoals wasmachines. Op momenten van overschot wordt gekozen voor een snel wasprogramma. Wanneer er sprake is van schaarste, zal de wasbeurt langer duren. Ook streamingdiensten kunnen bijvoorbeeld videokwaliteit in tijden van schaarste automatisch verminderen voor besparing van energie.

Om optimaal te profiteren van carbon aware computing, is het zaak eerst bestaande IT-processen binnen het IT-landschap in kaart te brengen. Zo krijg je inzicht in welke processen in aanmerking komen voor location, time en/of demand shifting. Met de inzet van open source tooling van de Green Software Foundation kunnen deze drie maatregelen volledig geautomatiseerd worden. Databronnen zoals WattTime en Electricity Maps helpen bij inzichten in beschikbare groene energie.

De hoeveelheid beschikbare groene stroom is nu nog beperkt. Met het maximaal benutten van plekken en momenten van overschot, draag je in ieder geval een steentje bij aan een duurzame bedrijfsoperatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in