Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid en IT kunnen hand-in-hand gaan

IT is één van de snelst groeiende sectoren ter wereld, maar hoe houd je oog voor een ‘groene wereld’? Er wordt gesuggereerd dat groei en duurzaamheid haaks op elkaar staan, maar is dat wel zo? Als het aan ons ligt niet, sterker nog IT kan juist helpen…
vleesverwerker JBS
© JBS
JBS

Groene groei is een illusie, concludeerden wetenschappers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in Australië onlangs in hun onderzoek. Wereldwijd is groene groei een onderwerp van gesprek. Elke mediagebruiker krijgt te horen, te lezen en te zien dat we moeten verduurzamen. Alleen wordt in de berichtgeving over de klimaat- en de energiecrisis nauwelijks aandacht besteed aan de rol die IT hierin speelt. Een groot gemis.

De verwachting is dat de IT-sector de komende jaren exponentieel blijft groeien. Logisch, want IT maakt een steeds groter deel uit van ons dagelijks leven. En dat resulteert in steeds meer datacenters en alsmaar groter wordende IT-omgevingen. Het gevolg? Een stijgend energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Niet zo duurzaam dus.

De eerste stap

En we kunnen en willen de exponentiële groei van het gebruik van digitale diensten niet tegenhouden. En dat hoeft ook niet. Er zijn oplossingen waarbij groei van IT en duurzaamheid wel degelijk hand-in-hand gaan. Maar hoe? Een eerste stap in het ‘groener maken’ van IT is bewustwording creëren over het feit dat IT een belangrijke rol kan spelen in verduurzaming.

Begin met meten hoe groot de CO2-voetafdruk van IT binnen de eigen organisatie is. Vul dat aan met de CO2-waardes die toegekend worden aan de IT die buiten de eigen organisatie gebruikt wordt. Bij dit laatste gaat het veelal om oplossingen die in de cloud draaien. Zorg ervoor dat deze bewustwording ertoe leidt dat duurzame IT op de agenda komt te staan bij de directie. Hiermee is aan een belangrijke randvoorwaarde voldaan om vervolgens ook daadwerkelijk groene keuzes te maken. Want gedreven door duurzaamheidsdoelen zal de keuze om een systeem te hosten bij een groene cloudleverancier eerder gemaakt worden.

Economische groei is wellicht niet groen te krijgen, zoals de wetenschappers in Australië concluderen. Maar groei binnen de IT kan wel degelijk op een groene manier plaatsvinden. De IT-sector, één van de meest innovatieve sectoren, bevindt zich in een goede positie om als katalysator te werken in verduurzaming. En daarbij kunnen en moeten we verder denken dan alleen groene stroom voor datacenters.

Groene impuls doorgeven

Als speler binnen de IT is het belangrijk om ook hand in eigen boezem te steken en stappen te ondernemen. Er zijn inmiddels talloze initiatieven opgezet. Zo zijn er organisaties die bijvoorbeeld voor iedere nieuwe medewerker een boom planten, de overstap maken naar volledig elektrisch rijden en samenwerken met groene partners. Bij Incentro rijden we bijvoorbeeld al elektrisch en hebben we onlangs een windmolen aangeschaft om duurzame groei in de breedste zin van het woord mogelijk te maken.

Maar zijn we als IT-sector hiermee direct helemaal duurzaam? Nee, er valt nog een wereld te winnen. Zowel upstream, dus kijkend naar leveranciers, als downstream, kijkend naar hoe ook klanten met behulp van technologie groener kunnen worden. Er is een legio aan mogelijkheden om de groene impuls door te geven.

Daarom mijn oproep aan alle IT-organisaties om kritisch te kijken naar welke acties ze op korte én op lange termijn kunnen nemen. Zet duurzame IT op de agenda en stel KPI’s op. Als collectief maken we impact op de wereld. Eerst in onze sector en daarna erbuiten. Laten we als IT blijven innoveren en inspireren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in