Overslaan en naar de inhoud gaan

Echt groene IT vereist strategische keuzes

Volgens recente cijfers van de Dutch Data Center Association (DDA) zijn de Nederlandse datacenters samen goed voor ruim 3 procent van het totale stroomverbruik in Nederland. De organisatie verwacht dat de datasector elke vier jaar verdubbelt en als er verder niets gebeurt zal in 2030 de helft van de stroom in Nederland naar de datacenters gaan.
Groene aarde
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

En dit gaat dan nog alleen over datacenters, wat bedrijven zelf aan IT-apparatuur hebben en wat er allemaal nodig is voor het dataververkeer tussen datacenters van bedrijven is daarin niet opgenomen. De consumentenapparatuur komt daar nog bij. Alarmerende cijfers! Een nieuw consumptiemodel voor technologische oplossingen is daarom essentieel.

Groene IT omvat drie dimensies: het ecologische aspect vanwege verspilling en vernietiging van IT-apparatuur; het energieverbruik van IT-apparatuur en het economische aspect van de duurzaamheid van de investering. Zeker, de processors in veel elektronische apparaten raken snel verouderd, maar dat geldt niet voor andere onderdelen zoals de kast, het chassis, voedingen, kabels en interne bussen. Een oplossing die erin slaagt om technologische ontwikkelingen te integreren, zonder de hardware te hoeven veranderen, is radicaal in tegenspraak met het oude model van corporate IT-consumptie. Dat oude model is niet alleen onverantwoordelijk en niet duurzaam, maar ook ongeschikt voor de wereld van vandaag.

Datacenters zijn energieslurpers en hebben daarom al veel gedaan om de impact op het milieu te verkleinen, bijvoorbeeld met geavanceerde, energiezuinige koelsystemen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van energiezuinige IT-apparatuur. Een mogelijkheid die vanzelfsprekend ook open staat voor bedrijven met een eigen infrastructuur. Dit kan voornamelijk door de footprint van IT-apparatuur te verkleinen door energiezuinige apparatuur te gebruiken en door te kiezen voor een compacter opslagsysteem. Bedrijven die deze keuze gemaakt hebben, zien op hun gangbare datacenterrekening de energiekosten tot 15 procent dalen, een besparing door eenvoudigweg een derde van hun IT-apparatuur, bijvoorbeeld opslag, te vervangen door kleinere, zuiniger exemplaren.

Technologische evolutie essentieel

Een steeds groter deel van deze apparatuur betreft storagesystemen. Immers, door de digitalisering groeit data explosief en neemt het aandeel van de opslag in de totale IT-stack exponentieel toe. De fabrikanten van opslagmedia hebben enorme vooruitgang geboekt in het verhogen van de dichtheid, dankzij flash en Quad Level Cell (QLC) technologieën die het mogelijk maken steeds meer gegevens op te slaan op dezelfde oppervlakte. In de afgelopen zes jaar zijn sommige leveranciers erin geslaagd om deze opslagcapaciteit met een factor 150 te verhogen bij een gelijkblijvende footprint! Als gevolg daarvan is het stroomverbruik 100 keer lager geworden. Bedrijven werken er hard aan om deze trend exponentieel voort te zetten.

Tijd voor strategische keuzes

In de toekomst zal het belang van ecologische kwesties en duurzaamheid alleen maar toenemen voor IT-teams en bedrijven als geheel. Sommige bedrijven zijn bereid meer te betalen voor hun IT-oplossingen als ze milieuvriendelijk en groen zijn. Dankzij de voortdurende innovatie van technologiebedrijven zien we echter steeds meer oplossingen die zowel kosteneffectief als duurzaam zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in