Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief besluit over Europese Facebook-blokkade moet binnen maand genomen zijn

De Ierse privacytoezichthouder heeft welgeteld nog één maand de tijd om een definitief besluit te nemen over het wel of niet blokkeren van Facebook, dat gegevens van Europeanen doorsluist naar de Verenigde Staten. De European Data Protection Board (EDPB) meldt dat aan Reuters.
Meta
© Shutterstock
Shutterstock

De Ierse privacywaakhond werkt al bijna een jaar aan een verbod op de gegevensverwerking door het moederbedrijf van Facebook, Meta. Het hoofdkantoor van de techreus is in Ierland gevestigd. Het Ierse besluit over de blokkade kwam echter op de lange baan terecht nadat verschillende privacytoezichthouders van lidstaten bezwaren indienden. Het definitieve besluit moet nu van de EDPB binnen één maand bekend worden gemaakt.

Als het Ierse besluit definitief wordt levert dat vermoedelijk koude rillingen op in het bedrijfsleven. Een jaar geleden meldde het bedrijf nog herhaaldelijk dat een bij een dergelijk besluit veel van zijn diensten in Europa, waaronder Facebook en Instagram, worden afgesloten. Meta reageerde deze keer niet tegenover Reuters.

Instagram en Facebook

"Als er geen nieuw trans-Atlantisch kader voor gegevensoverdracht wordt aangenomen en we geen SCC's of op andere alternatieve manieren voor gegevensoverdracht van Europa naar de Verenigde Staten kunnen inzetten, zullen we waarschijnlijk niet in staat zijn om een ​​aantal van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa voort te zetten", aldus een Meta-woordvoerder in maart 2022 bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in