Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees einde voor Facebook lijkt stap dichterbij na besluit Ierse toezichthouder

De Ierse privacy-waakhond heeft in een ontwerpbesluit kenbaar gemaakt dat Facebook-eigenaar Meta moet stoppen met gegevensoverdracht tussen de EU en de VS. Het betekent dat er mogelijk op korte termijn een einde komt aan de diensten van Meta in Europa.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

Als het besluit definitief wordt zal de Ierse privacy-waakhond Facebook bevelen om te stoppen met data-doorgifte naar de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse website Politico moeten Europeanen er daarom rekening mee houden dat platforms als Facebook en Instagram in Europa nog deze zomer worden geblokkeerd.

Toezichthouders uit andere landen hebben nog één maand de tijd om gezamenlijk over het besluit te bepalen. Mogelijk komt er dus aankomende zomer al een einde aan de dienstverlening van Facebook en Instagram, zo schrijft Politico deze week. Volgens Politico is, wanneer de Ierse uitspraak definitief wordt, het voor bedrijven ook niet langer mogelijk om met zogenaamde standard contractual clauses (SCC’s) te werken. Met dit juridische instrument regelen veel bedrijven na het geklapte Privacy Shield nu individueel alsnog de overdracht van persoonsgegevens naar de VS.

Als het Ierse besluit ook wordt overgenomen door de Europese toezichthouders, levert dat volgens Politico vermoedelijk ‘koude rillingen’ op in het bedrijfsleven, dat al sinds het geklapte Privacy Shield in 2020 op zoek is naar manieren hoe gegevens vanuit de EU naar de VS gestuurd kunnen worden. Op dit moment wordt er nog niet gehandhaafd door Europese privacy-toezichthouders, omdat er nog onderhandelingen over een nieuw Privacy Shield gaande zijn. Maar deze zijn voorlopig stukgelopen en een akkoord lijkt voorlopig nog ver weg.

Reactie Meta

Meta heeft inmiddels herhaaldelijk gemeld dat een bij een dergelijk besluit veel van zijn diensten in Europa, waaronder Facebook en Instagram, worden afgesloten. "Als er geen nieuw trans-Atlantisch kader voor gegevensoverdracht wordt aangenomen en we geen SCC's of op andere alternatieve manieren voor gegevensoverdracht van Europa naar de Verenigde Staten kunnen inzetten, zullen we waarschijnlijk niet in staat zijn om een ​​aantal van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa voort te zetten", aldus een Meta-woordvoerder in maart van dit jaar bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Veel Nederlandse overheden maken momenteel gebruik van Amerikaanse platforms voor de communicatie met burgers. Uit recent onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur wordt duidelijk dat niet een van de onderzochte overheden hierover transparant is in zijn verwerkingsregister. Daarmee lijkt het erop dat overheden geen benul hebben van welke persoonsgegevens van burgers zij momenteel naar de Verenigde Staten doorsluizen. Volgens experts moet de overheid per direct stoppen met het gebruik van deze diensten, zo lang er nog geen akkoord is over nieuw Privacy Shield.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in