Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook schendt wet met verwerking Nederlandse persoonsgegevens

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPC) boeken een belangrijke overwinning op de Amerikaanse techreus Facebook. Die dochter van Meta heeft de wet overtreden met zijn verwerking van Nederlandse persoonsgegevens, en dat over een periode van bijna tien jaar. Dat oordeelt de rechtbank van Amsterdam. Persoonsgegevens van Facebookgebruikers uit Nederland werden zonder toestemming gebruikt voor advertentiedoeleinden, maar dat mocht in dit geval niet volgens de wet.
facebook

Onder de door Facebook verwerkte gegevens vielen bijvoorbeeld seksuele voorkeur of religie. Maar het ging daarbij niet alleen om informatie die de gebruikers zelf hadden verstrekt; sommige gegevens werden namelijk door Facebook verkregen door het volgen van surfgedrag. Dat gebeurde buiten Facebook om.

Vrienden verkopen

Facebook zou bovendien persoonsgegevens aan derden hebben gegeven, zonder de gebruikers daarover te informeren. Dat ging om zowel informatie van de gebruikers zelf, maar ook om de persoonsgegevens van hun Facebookvrienden. Het sociale medium ging volgens de rechtbank tussen 1 april 2010 en 1 januari 2020 in de fout.

De zaak werd aangespannen door Data Privacy Stichting (DPS) en de Consumentenbond. DPS komt op voor Nederlandse slachtoffers van privacyinbreuken. De zaak draaide enkel om de vraag of Facebook onrechtmatig heeft gehandeld. De rechtbank verklaart dat er daarom nog geen schadevergoeding bij het socialmediabedrijf kon worden gevorderd.

Nederland/Ierland

Facebook claimde twee jaar geleden nog dat de zaak niet behandeld mocht worden in Nederland omdat het bedrijf, met een Europees hoofdkantoor in Ierland, onder het Ierse recht zou vallen. Ook vond Facebook dat DPS geen aangifte kon doen omdat het geen benadeelde partij was. De rechter verklaarde die bezwaren ongegrond, waarna de zaak inhoudelijk kon worden beoordeeld.

"Facebook heeft jarenlang de privacy van gebruikers geschonden, waarbij zij consumenten onvoldoende hebben geïnformeerd, hebben misleid door informatie achter te houden en niet om toestemming hebben gevraagd. De uitspraak van de rechtbank is voor ons dan ook een grote overwinning, echt baanbrekend", laat de Consumentenbond in een reactie weten.

Meta gaat in beroep

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond spreekt verder van een signaal naar andere techbedrijven. DPS-voorzitter Dick Bouma verwacht dat Facebook gedupeerde gebruikers uiteindelijk zal moeten compenseren als gevolg van deze uitspraak. "Het is nu aan Facebook om die te bieden. Daarover willen we samen met de Consumentenbond in gesprek met het bedrijf", zegt hij.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, laat weten in hoger beroep te gaan tegen bepaalde punten in de rechtszaak. De techonderneming zegt daarnaast blij te zijn dat de rechtbank Facebook op andere punten gelijk heeft gegeven. Zo handelde het bedrijf volgens de rechtbank niet onrechtmatig door cookies te plaatsen op websites van anderen. Een woordvoerder wijst verder op nieuwe hulpmiddelen die gebruikers helpen bij privacy-instellingen, zoals Privacy Check-up en Privacy Basics.

Update:

Toelichting van Consumentenbond en duiding van DPS toegevoegd, plus reactie van Facebook.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in