Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse ICT'ers nét niet kampioen zittend werken

Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland, meldt onderzoeksinstituut TNO dinsdag in een rapport. Ruim een kwart (26 procent) van de Nederlanders ouder dan 15 jaar zit op een gemiddelde dag 8,5 uur of langer. Elders in Europa zit gemiddeld slechts 11 procent van de bevolking zo lang. Onder de beroepsbevolking liggen deze cijfers wat lager, waarbij ICT'ers eruit springen.

Bijna de helft van de beroepsbevolking (47 procent) zit op het werk 6 uur of langer. Gemiddeld genomen wordt 4,5 uur van de werkdag zittend doorgebracht, waarna we in onze vrije tijd gemiddeld 3,4 uur en in woon-werkverkeer 1 uur op onze billen blijven.

Financieel specialisten zitten nóg meer

Het onderzoekinstituut merkt op dat er grote verschillen tussen beroepen zijn. Medewerkers in de financiële sector (7 uur) en ICT'ers (6,8 uur) zitten het meest tijdens hun werkdag. Dat is circa 2,5 uur meer dan er gemiddeld tijdens werk in Nederland wordt gezeten. In de horeca (1,3 uur), landbouw (3,2 uur) en handel (3,4 uur) wordt het minst gezeten.

Nederlanders zitten al jaren ongezond veel. TNO stelde tijdens de coronacrisis vast dat thuiswerkers 7,1 uur zaten tijdens werk en nog eens 4,2 uur in hun vrije tijd.

Ongezond

Langdurig zitten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. TNO haalt eerder onderzoek van de Gezondheidsraad (PDF) hierover aan. Wanneer het zitten wordt gecombineerd met beeldschermwerk is er ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in