Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerkers hebben grotere kans op gezondheidsklachten

Thuiswerken is ook na de coronacrisis populair gebleven, maar het zittende bestaan dat veel thuiswerkers leiden heeft ook een keerzijde. Thuiswerkers hebben vaker last van lichamelijke klachten aan hun nek, rug, schouders en armen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut baseert zich op een analyse van duizenden vragenlijsten die Nederlanders tijdens de coronaperiode hebben ingevuld.
Lenovo ThinkPad
© Lenovo
Lenovo

De mensen die uitsluitend nog thuis aan het werk waren, liepen volgens het RIVM de grootste kans op klachten. De onderzoekers becijferden dat zij een 1,2 keer zo grote kans liepen op pijn aan de bovenkant van hun rug of aan hun armen, nek of schouders als mensen die buiten de deur werkten. Ze zien een samenhang met gebrek aan beweging: thuiswerkers zaten op werkdagen vaker 8 uur of langer stil.

Hybride werken

Mensen die thuiswerken en op locatie werken afwisselden, zaten ertussenin. Zij hadden wel wat meer klachten dan 'locatiewerkers', maar minder dan de volledige thuiswerkers.

Het RIVM merkt overigens op dat er sprake lijkt van een tweedeling onder de mensen die vanuit huis werkten: gemiddeld zat die groep meer stil dan gezond is, maar een deel van de thuiswerkers is juist meer gaan sporten en bewegen. Een duidelijke verklaring voor dat verschil valt op basis van dit onderzoek niet te geven, aldus het instituut.

Sociale isolatie

In het onderzoek zijn ook vragen over sociale interacties meegenomen. Daar kwamen de thuiswerkers ook minder goed uit: de meerderheid (56 procent) scoorde hoger op de "sociale isolatieschaal" dan mensen die op locatie werkten. Ze voelden zich gemiddeld vaker alleen en afgesloten van anderen.

"De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het van belang is dat thuiswerkers zelf letten op het beweeg- en zitgedrag", concludeert het RIVM. Ook werkgevers zouden daar extra aandacht aan moeten besteden. Dat kan bijvoorbeeld door pauzes in te lassen tussen onlineoverleggen. Ook een goede werkplek is belangrijk, voegen de onderzoekers eraan toe. Het advies is nog steeds van belang "omdat veel werkenden na de coronapandemie (deels) zijn blijven thuiswerken", aldus het instituut.

Raspberry Pi
Raspberry Pi

HOE BELANGRIJK IS BIJSCHOLING VOOR JOU?

Geeft jouw werkgever voldoende ondersteuning voor training en bijscholing? Heb je überhaupt tijd voor opleidingen of cursussen? Vertel het ons en maak kans op een Raspberry Pi 4B 4GB!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in