Overslaan en naar de inhoud gaan

Branche gaat politici over digitalisering leren

Acht brancheorganisaties uit de digitale sector gaan politici kennis bijbrengen over de werking van de digitale samenwerking en economie. Daartoe starten de partijen, samen met ECP en iPoort, de Digitale Binnenhof Academy. Politici krijgen kennis en achtergronden over onder andere cyberveiligheid, ontwikkelingen op het gebied van de cloud, dataverzameling en bescherming en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Tweede Kamer
© ministerie van Financiën
ministerie van Financi�n

De organisaties hopen zo bij te dragen aan het verbeteren van kennis over digitale zaken. Die kennis kan beter, vinden IT-experts al jaren. Zo concludeerde de Commissie Digitale Toekomst dat het aantal Kamerleden dat bezig is met digitalisering te beperkt is. De commissie stelde daarom voor een vaste commissie in te stellen voor Digitale Zaken. De bemanning van die commissie wordt een uitdaging, omdat na de Tweede Kamerverkiezingen in maart maar liefst vier Kamerleden met veel ICT-kennis de Tweede Kamer verlaten. Een ‘digitale kaalslag’ lijkt daarmee aanstaande.

Ongekleurde kennis

De partijen vinden het belangrijk om invulling te geven aan het advies van de commissie Digitale Toekomst. Die commissie schreef ook dat het voor Kamerleden lastig is om objectieve en ongekleurde kennis op het gebied van digitalisering te vergaren.

“Daarom willen we samen met andere maatschappelijke organisaties iets doen om deze kennis bij Kamerleden op te bouwen”, zegt Michiel Steltman van DINL, een van de initiatiefnemers. “Digitale ontwikkelingen spelen een belangrijke rol in beleid voor onze toekomstige welvaart, welzijn en veiligheid en het is belangrijk dat onze bestuurders, beleidsmakers en politici over de noodzakelijke kennis van het digitale domein beschikken. Met ons initiatief willen we in eerste instantie politici voorzien van ongekleurde, betrouwbare inhoudelijke informatie, gegeven door experts.”

De Academy start na de verkiezingen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in