Management

Governance
Tweede Kamer

'Aantal Kamerleden dat met digitalisering bezig is te beperkt'

 Meer parlementaire grip op digitalisering nodig

© CC BY-SA 2.0,  risastla
28 mei 2020

 Meer parlementaire grip op digitalisering nodig

Het aantal Tweede Kamerleden dat zich met vraagstukken rondom digitalisering bezighoudt is beperkt en op een moment in de tijd vaak maar op een hand te tellen. Zo luidt een van de kritische noten van de tijdelijke onderzoekscommissie van Kamerleden in het rapport 'Update Vereist', waarin wordt opgeroepen om een vaste commissie aan te stellen voor digitale zaken.

In het rapport beschrijven de commissieleden wat er nu schort aan de aandacht en de aanpak van digitalisering binnen de Tweede Kamer. 

De afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende bewindspersonen van het ministerie betrokken bij digitalisering, zo schetsen de rapporteurs. In een korte terugblik wordt beschreven hoe rond 2004 vooral bewindslieden van Economische Zaken en Justitie over digitalisering spraken. Daarna volgden beleidsmakers voor onderwijs en rond 2012 kwam het thema meer in beeld bij bewindspersonen op Binnenlandse Zaken. Lange tijd was de economische benadering van digitalisering dominant bij het ministerie, maar inmiddels groeit ook de belangstelling vanuit het ministerie voor ethische vraagstukken en risico's.

Ministerie als voorbeeld

Sinds 2018 wordt er door het kabinet gewerkt met een reeks digitale agenda's voor onder meer cyberseurity, big data en een koepelagenda. Daarbij zijn diverse ministers betrokken, die onderling beleid afgestemmen over grote allesomvattende thema's zoals kunstmatige intelligentie of 5G. In de Tweede Kamer mist er zo'n aanpak en is de aandacht te beperkt.

"De Tweede Kamer heeft verschillende rollen: ze is wetgever, controleur van de regering en kan kwesties van algemeen belang aankaarten en hierover het politiek-maatschappelijke debat aanjagen. In digitaliseringsvraagstukken blijkt de nadruk te liggen op dat laatste: op het agenderen." De aandacht van de Tweede Kamer uit zich vooral in vragen stellen na alarmerende nieuwsberichten, maar aandacht voor regulering van digitalisering is er volgens de commissie te weinig.  

Beperkt tijd voor verdieping

De Kamerleden zijn volgens de commissie nu te gefragmenteerd bezig. "Digitalisering maakt in de huidige commissies slechts een beperkt deel uit van het totale beleidsterrein. Dat betekent dat de meeste Kamerleden in die commissies ook maar beperkt tijd hebben om zich te verdiepen in digitaliseringsvraagstukken."

De bijdragen die de fracties leveren aan het debat over digitalisering is volgens de rapporteurs ongeveer even groot. "Er is niet één fractie die er qua bijdrage aan het debat consistent bovenuit steekt. Vooral VVD, D66, GroenLinks, SP en PvdA hebben zich uitgesproken op het onderwerp. Maar het aantal Tweede Kamerleden dat zich met vraagstukken op dit gebied bezighoudt is beperkt en op een moment in de tijd vaak maar op een hand te tellen."

Meer vaste grond 

De aandacht voor digitalisering lijkt steeds meer vaste grond te krijgen in Den Haag. Eind 2019 werd aangekondigd dat Bureau ICT-toetsing (BIT), dat plannen voor ICT-projecten toetst, verder gaat als een op afstand geplaatst onafhankelijk adviescollege, waarmee de functie permanent wordt.  De Tweede Kamer maakte zich hard voor het aanblijven van Bureau BIT,  terwijl ambtenaren op ministeries niet gelukkig zijn met de activiteiten van het BIT omdat voorgenomen projecten vertraging oplopen of vroegtijdig worden afgebroken. Het BIT kan sinds enkele maanden tijdelijk rechtstreeks rapporteren aan ministers in plaats van via de ambtenarentop.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.