Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-kennis is essentieel in de politiek

Ieder jaar sinds 2016 kiezen de lezers van AG Connect een 'IT-politicus van het jaar'. Dat heeft een reden. Hoewel IT steeds verder doordringt in de haarvaten van onze samenleving, lijkt de kennis van IT in de hoogste bestuurslagen (niet alleen in de politiek; ook in veel bestuurskamers) nog steeds gevaarlijk laag.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Ter illustratie: dit jaar vroegen we 50 experts uit de wetenschap, het onderwijs en het zakenleven om politici te nomineren voor de titel van 'IT-politicus van het jaar'. Maar we hebben ze ook gevraagd om politieke projecten te noemen die blijk geven van onkunde op het gebied van IT.

Stemmen

Om de titel IT-politicus van het jaar en de bijbehorende award te kunnen uitreiken heeft AG Connect meer dan 50 Nederlandse experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven gevraagd een gemotiveerde nominatie in te dienen. Onze lezers kunnen de komende week nog (tot en met zondag 27 februari 2022) hun stem uitbrengen op de kandidaten die minimaal twee nominaties hebben ontvangen. De IT-politicus van 2021 wordt in de eerste week van maart 2022 bekend gemaakt.

Breng hier je stem uit

Om daar een ‘award’ voor te bedenken gaat ons nog wat te ver, maar de antwoorden die we hierop hebben ontvangen zijn veelzeggend. Van het Persoonsgeboden Budget (PGB 2.0) en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) tot de Elektronische Identiteit (eID) en de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS) maken onze experts zich grote zorgen over de vraag of onze bestuurders de consequenties van het voorgestelde beleid wel volledig overzien. Politici hebben de neiging veel te gemakkelijk te denken over de (on)mogelijkheden van IT, waardoor risico’s worden gemist of genegeerd en ogenschijnlijk simpele voorstellen resulteren in nodeloos ingewikkelde oplossingen.

Andersom loopt ook 'gewoon' overheidsbeleid steeds vaker vast in IT-beperkingen. Instanties als het UWV en de Belastingdienst worstelen inmiddels al jaren met technologie die onvoldoende in staat is de voortdurend wijzigende politieke prioriteiten bij te benen. Inmiddels zijn we al zover dat breed gedragen kabinetsbeleid (zoals verlaging van de BTW op groenten en fruit) op de lange baan wordt geschoven omdat de techniek van de overheid die verandering niet kan verwerken. 

Gelukkig is er hoop. Waar we in 2018 nog demonstratief geen politici hebben genomineerd, vanwege gebrek aan geschikte kandidaten, kwamen we dit jaar tot maar liefst zeven breed gedragen politici met nuttige IT-inzet. Steeds meer jongere, maar gelukkig ook zeer ervaren politici verdiepen zich in informatietechnologie en plaatsen kritische kanttekeningen bij overheidsbeleid.

Het belang daarvan mag niet worden onderschat. IT ontwikkelt zich in razend tempo, terwijl politiek notoir traag beweegt. Zeker in ons kennisland, met onze geweldige digitale infrastructuur, waar we de potentie hebben om een echte voortrekkersrol te vervullen binnen Europa en de wereld, moeten we oppassen dat we niet achterop raken. De keuzes die nu worden gemaakt, klinken nog jaren na.

Toekomstbestendig beleid heeft per definitie een sterke IT-component – of het nu gaat om thema’s als duurzaamheid en klimaatbeleid, werkgelegenheid, volksgezondheid, welzijn of economie. Vrijwel alles wat de komende jaren willen ondernemen in dit land kán in theorie slimmer, duurzamer, goedkoper en veiliger worden dankzij technologie. Een staatssecretaris voor Digitalisering is daarvoor onvoldoende: bij álle politici hoort een minimaal basisniveau van IT-kennis aanwezig te zijn. Al was het maar om de eigen beperkingen tijdig in te zien en gericht om advies te kunnen vragen bij experts die ons voor de ergste uitglijders kunnen behoeden.

Tot en met zondag 27 februari kun je nog een stem uitbrengen op de IT-politicus van 2021. Maar ook na die datum ligt er voor ons, vanuit de IT, een taak om bestuurders bij de les te houden. With great power comes great responsibility.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in